Vandenõuteooriad tragöödia ümber

Vandenõuteooriad tragöödia ümber

SURMALENNUKI TEEKOND: Poola presidendi laineri lend lõppes traagiliselt Smolenski lähedal Katõni metsas.
Foto: Internet

Pärast nädal tagasi Smolenski all aset leidnud tragöödiat oli oodata, et internetikommentaariumides hakkavad levima vandenõuteooriad, mis paljastavad lennuõnnetuse “tegelikke” põhjusi. Sel nädalal on neid teooriaid ajakirjanduses ka avaldatud. Alljärgnevalt toome ära mõned neist. Sissejuhatavalt võib veel lisada, et osa neist on niivõrd veidrad, et anda neile mõistuspärast hinnangut on väga raske.

Teadlaste sõnul on vandenõuteooriate rohkus seletatav asjaoluga, et tavainimestel on Smolenski lähistel toimunut raske uskuda. Pealegi omab see paik poolakate jaoks suurt ajaloolist tähtsust. Toimunud tragöödia oli tohutu, uskumatu, salapärane, seetõttu püüavadki inimesed seda endale kuidagi selgitada, tehes seda sageli kõige absurdsemal viisil.

“Midagi tuleb ette võtta selle leinaga, mida me praegu läbi elame. Me otsime maksku mis maksab süüdlast. Kuna tragöödia leidis aset Venemaa territooriumil, siis langeb süüdistuste laviin kohe venelaste õlule, seda enam, et Katõni sündmuste tõttu on meil põhjust neid [venelasi] mitte usaldada,” ütles ajakirjandusele poola psühholoog Aleksandra Sarna.

Loe edasi laupäevasest Oma Saarest.

Telli Oma Saar siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 56 korda, sh täna 1)