Traalimeeste päevad pole kunagi sarnased (1)

Traalimeeste päevad pole kunagi sarnased

SAAK: Tonnide viisi kala laseb püügimeister Mati traalist alla trümmi.
Foto: Raul Vinni

“Magavad jah,” vastab mulle tüürimees Kalmer Tees, kui traaler Hanna roolikambris ettevaatlikult pärin, et kus ülejäänud meeskonnaliikmed peale tema ja mehaanik Rando Mägi on. Tüürimees vaatab laeva vööri poole, pimedusse, kambrit valgustamas vaid ekraanid, kust vaatavad vastu merekaart, kajalood, radar. Pole ka ime, et teised magavad. Kell on alles veerand viis kolmapäeva hommikul, kui traallaev Hanna vaiksel mootorimürinal Veere sadamast välja sõidab.

“Täna tuleb ilus ilm, jah,” nõustub tüürimees minuga ja võtab kursi Hiiumaa taha, kust 50 miili ja viie tunni pärast peaks tulema tänane kilusaak. Kui tuleb.

“Mis viga sellise ilmaga tööd teha,” ütleb ta muheledes kaks tundi hiljem, kui päike end pea tuulevaiksest Soela väinast üles vinnama hakkab ja pimeduses hästi paistnud Kõpu majaka plinkimine kaob päevavalgusse. Kahe tunniga oleme jõudnud rääkida sajast ja veel ühest teemast. Alates sellest, kui hea kilusaak oli eile, arutades teemal, et mis saab siis, kui Nord Streami gaasitoru Hiiumaa külje alla paigaldatakse, rääkides sellest, kuidas Hanna meeskond kolm aastat tagasi ühe Volkswagen Golfi merest välja traalis, kuni selleni välja, kuidas tüürimees omal ajal Saare Kaluri mehena Angolas ja Kanaari saarte lähistel kala püüdis.

Loe edasi laupäevasest Oma Saarest.

Telli Oma Saar internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 67 korda, sh täna 1)