Kuidas jutustada lugu Bellingshausenist?

Kuidas jutustada lugu Bellingshausenist?

MEIE MEES: Lääne-Saaremaalt võrsunud Fabian Gottlieb von Bellingshausen tõi palju kuulsust ka kodusaarele.
Foto: Internet

Saaremaaga on seotud erinevaid lugusid ja legende. On väiksemaid ja suuremaid legende. Sellise suurusjärguga lugusid, mis ületaks riigipiire, on vaid üksikuid. Selleks, et legend kinnistuks ja püsiks, peab tal olema ka mingi märk. On selleks Kaali kraatri pervel jutustatud lugu või legend piiskopilinnuse sissemüüritud rüütlist.

Kui värskelt valimiste järel käis kapten Mart Saarso välja mõtte, et Kuressaare keskväljakul võiks seista polaaruurija Fabian Gottlieb von Bellingshauseni (1778–1852) monument, tekitas see piisavalt elevust. Nagu ikka, avaldati poolt- ja vastuarvamusi. Vähemalt tekkis diskussioon, kes või mis oleks vääriline seisma Kuressaare keskväljakul. Mis oleks aga sellise mälestuse märgi lähteülesanne ja kas see peab just monument olema?

Aga mitte monumendist ei kirjuta ma seda lugu. Tahaks hoopis arutleda selle üle, mis on Bellingshauseni lugu, lugu, mida temast Saaremaal jutustada.

Loe edasi laupäevasest Oma Saarest.

Telli Oma Saar internetist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 46 korda, sh täna 1)