Tänavaaugu tekitatud kahju saab sisse nõuda

Kevadel autojuhtidele palju peavalu valmistavad löökaugud lõhuvad nii rehve kui ka velgi. Selleks, et kaskokindlustus tekkinud kahju korvaks, tuleb kannatajapoolel korrektselt järgida õnnetusjuhtumist teatamise nõudeid.

Seoses päevaste temperatuuride tõusmisega plusskraadideni, mis vahelduvad öiste miinuskraadidega, on alanud kevadine teekatete lagunemisperiood, mis kestab seni, kuni õhutemperatuur püsib 0 kraadi lähedal.
Ka Kuressaare teid ja linna lähiümbruse maanteid on kevade saabumine märgatavalt räsinud. Praegu tekitab teede läbimine autojuhtidele sageli otsaette külma higi, sest aukude vahel laveerides tuleb vältida teiste sõidukitega kokkupõrkamist ja jalakäijate veega pritsimist.

Teel laiutavatest lompidest läbisõidul varitseb oht, et veesilma põhjas asub sügav löökauk. Seetõttu tuleb, kui möödasõit ei õnnestu, kindlasti vähendada sõidukiirust. Ühtlasi tasub jälgida teehooldajate väljapandud ajutisi hoiatavaid liikluskorraldusvahendeid.
Samuti on ohtlikud teepeenrad, mis on muutunud pehmeks ja millele sõitmine võib kõrgema asfaldiääre tõttu põhjustada liikluskahju või halvemal juhul isegi sõiduki juhitavuse kaotamise.

Peamine vigastus, mida löökaugust kiire läbisõit põhjustab, on rehvi ja velje purunemine. Nende vahetus võib autoremonditöökojas maksma minna mitmeid tuhandeid kroone, osa löökaukude põhjustatud kahjustusi võivad aga autol tunda anda alles palju aega hiljem.
Siinkohal on oluline teada, et kui autoomanik on sõlminud vabatahtliku kaskokindlustuse, korvab see osa sellistest kahjudest. Kindlustusjuhtumiks ei kvalifitseeru ainult rehvi purunemine, küll aga on seda velje deformeerumine. Kui tekkinud kahju on suurem kui omavastutuse summa, korvab kasko kõik, mis selle ületab.

Õnnetuse korral tuleb esimese asjana see kindlasti fikseerida. Selleks on tarvilik politsei kohaletulek. Juhtumi politseis vormistamisel on autojuhil suurem tõenäosus saada teeomanikult lõhutud auto remondi eest hüvitist.
Kui politsei viibib või ei saa sündmuspaigale tulla, peaks autojuht kas või mobiiltelefoniga tegema võimalikult palju fotosid nii august kui ka vigastusest.

Politsei fikseeringu või fotomaterjali põhjal saab kindlustusandja juhtumiga edasi tegeleda ja nõuda kahjud sisse tee valdajalt. Enamikel juhtudel vaidlusi ei teki, kuid valdaja keeldumise korral tuleb esitada tsiviilhagi ning kokkuleppele jõutakse juba kohtus.

Kaupo Kaareste
Salva Kahjukäsitluse OÜ juhataja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 62 korda, sh täna 1)