Murtud luuga naine vireles Ruhnus 21 päeva arstiabita (8)

Murtud luuga naine vireles Ruhnus 21 päeva arstiabita

LENNATA EI SAANUD: Ruhnu lennuväli oli üle ujutatud ja lennuk seal maanduda ei saanud.
Foto: Priit Kapsta / ruhnlane.blogspot.com

Ruhnu raamatukogu juhataja Silvi Meerits murdis 22. märtsil õnnetult kukkudes käeluu, kuid kuna lennuühendus saarega oli katkenud juba kaks päeva varem, ei pääsenud ta oma perearsti juurde. Viimaks läks rikki ka vahepeal saare vahet lennanud kopter.

“Probleemist teadsid kõik, aga mulle öeldi lihtsalt, et transporti pole,” rääkis Silvi Meerits. Kuressaarde arsti juurde pääses naine alles selle nädala teisipäeval ja suundus otse kiirabisse, et haigest käest viimaks röntgenipilt tehtud saaks.
“Selgus, et oli luumurd olnud, aga nüüd on juba kokku kasvanud,” nentis ta. Kui hästi või halvasti see ilma kipsita õnnestunud on, ei osanud ta eilse seisuga veel öelda.

“Ise tegin lahase olemasolevate vahenditega,” oli naine õnnelik, et tal endal kodus elastiksidet juhtus olema. Meeritsale valmistas nördimust kõige rohkem just see, et kuigi paljud olid ta olukorrast teadlikud, ei pidanud keegi teda n-ö piisavalt vigastatuks. “Kuigi öeldi, et kopter ei lenda, käis vahepeal siiski üks kopter ja keegi viidi Tallinna haiglasse. Arvatavasti tundus minu probleem siis nii tühine,” sõnas naine nukralt.

Oma perearsti ei süüdista ta aga milleski. “Mismoodi ta peakski telefoniteel luumurdu diagnoosima, lahtist murdu ju polnud,” märkis Silvi Meerits. Probleem on tema sõnul selles, et Ruhnus pole kohapeal ühtegi spetsialisti, kes oskaks inimese seisundit hinnata. “Mul on kurb seepärast, et me maksame makse ja abi me tegelikult siin ei saa, kui vaja,” rääkis ta. “Olukord on utoopiline! Tundub, et kohapeale perearsti organiseerimist ei võetagi enam käsile,” ohkas Meerits.

Lootus piirivalvuritel

Ruhnu vallavanem Aare Sünter tunnistas, et on juhtunuga kursis. “Mulle rääkis vigastatu oma murest eelmisel nädalal ja kopter oligi tellitud neljapäevaks, et ta saaks arsti juures käidud, aga siis juhtus nii, et kopter ei saanud tulla,” ütles vallavanem.

Sünter lisas, et võib-olla ei olnud viga saanud naine ka ise piisavalt aktiivne, mistõttu ei teadnud keegi teda aidata, sest tegelikult käis kopter vahepealsel ajal saarel vähemalt kaks korda. “Kui ta oleks ise aktiivsem olnud ja konkreetselt soovi avaldanud, oleksime saanud ta arsti juurde organiseerida,” märkis Sünter.
Kopteri kohta, mis teise abivajaja eelmisel reedel Tallinna lennutas, ütles vallavanem, et sinna peale poleks Silvi Meerits kuidagi mahtunud, kuna tegemist oli kolmekohalise lennumasinaga, mis oli oma vaevuste üle kaevanud inimesele Mustamäe haiglast ekstra tellitud.

Vallavanem on veendunud, et Ruhnus peaks siiski olema inimene, kes oskaks pädevalt hinnata, kui kiiresti inimene arstiabi vajab. “Asjad liiguvad praegu sinnapoole, et piirivalvurid saaksid kohapeal inimesi üle vaadata ja anda hinnangu. Selleks peavad nad läbima vastava koolituse,” lisas ta.
Eesti perearstide seltsi juhatuse liikme Anneli Kalle-Talviku sõnul on asi normaalsest olukorrast kaugel. “See on absoluutselt ebanormaalne olukord,” nentis Kalle-Talvik. Tema hinnangul on asjade praeguse seisu tinginud kaks faktorit.

Riigi tegemata töö

“Mida riik on teinud, et toetada neid omavalitsusi, kus on selline seis? Täna on omavalitsused jäetud selle murega täiesti üksinda, aga omavalitsusel polegi võimalusi saada eriolukorras kohapeale arsti,” rääkis perearstide esindaja Anneli Kalle-Talvik.
“Kui inimesed seal elavad, siis riik peab neile tagama ka arstiabi,” tähendas ta.

Puht arsti seisukohast tõi ta teise probleemina välja arstide puuduse Eestis. “Sellest ei ole ikka veel aru saadud, et kõige esimesena jäävad tühjaks maapiirkonnad, aga millegipärast Eesti riik ei taha arstiabile raha kulutada, aga ei piisa ju sellest, et arstile pakutakse 100 000 krooni, et “kas sa selle eest tahad seal töötada”,” rääkis Kalle-Talvik.
Ta lisas, et perearstid on asjade käigu üle väga mures, sest riigi praeguse suhtumise juures on kannatajad nii arstid kui ka patsiendid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 47 korda, sh täna 1)