Salapärane lukustatud kivi osutus peidetud aardeks (5)

Kuressaare jahisadama muuli tipust leitud tabalukustatud kivi mõistatus sai eile lahendatud: plastmasskarpi peitev kivi kuulub “Geopeituse” aarete hulka. Tähelepaneliku leidja tõttu meediasse sattunud aare tuleb nüüd aga kas ajutiselt tühistada või leida sellele uus asupaik.

“Geopeituse” aardeotsija Mark kinnitas Oma Saarele, et kuigi esmaspäeva lõuna paiku ei õnnestunud reporteril ja fotograafil tabalukustatud kivi muulilt enam leida, oli see siiski koguni veel teisipäeval täiesti omal kohal ja olemas.
“Kivi oli siiamaani seal, ainult ümberpööratult,” põhjendas Mark, lisades, et kuna nüüd on aarde asukoht sisuliselt avalikkusele teada, ei saa seda sinna enam samamoodi jätta.

“Võib-olla tuleb seda muuta nii, et tuleb mujale viia või üldse ümber teha,” pakkus ta.
Marki sõnul on avastatud aardega seoses pisike mure ka selles, et kivis peituva karbi kaant on keegi lahti kangutada üritanud ning karbist on kadunud metallist plaadi ja viguriga vidin, mida kutsutakse Travel Bug’iks.

“”Geopeituses” on sellised vidinad nagu rändurid. Kes aarde leiab, peab viima seal leiduva Travel Bug’i järgmisesse aardesse edasi, ning selle omanik saab jälgida, kus tema rändur parasjagu rändab,” selgitas Mark.
Paraku on jahisadama muulile peidetud aardest kõnealune “rändur” kadunud. Seega palub Mark kõigi aardeotsijate nimel, et kes iganes on vajaliku vidina endale võtnud, andku sellest “Geopeituse” mängijatele teada. “Seda oodatakse tagasi,” kinnitas ta.

“Geopeitus” on aarete otsimise mäng, mis sai alguse 2000. aastal, kui GPS-id lubati militaarkasutusest ka tsiviilkasutusse. “”Geopeitus” ongi selline mäng, et pannakse andmed üles, peidetakse aare ära ja teised lähevad seda koordinaatide järgi otsima,” rääkis aardekütt Mark.
Aare sisaldab kirjutusvahendeid, logiraamatut ja mingisugust vahetuskaupa, milleks võivad olla kas või pisikesed mänguasjad või mündid. “Kui aarde leiad, võid sealt midagi endale võtta, aga pead midagi ka asemele panema,” selgitas ta.

Margi sõnul on “Geopeitusel” üle maailma väga palju osalejaid ja aardejaht käib kokku 220 riigis. Alles hiljuti ületas aktiivsete aarete arv koguni miljoni piiri.
Kui palju aardeotsijate hulgas saarlasi leidub, ei osanud ta täpselt öelda, kuid Eestis jääb nende hulk 500–700 kanti. Saaremaal on praeguse seisuga ühtekokku 56 aktiivset aaret, mis leidmist ootavad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 92 korda, sh täna 1)