KG noppis eripreemia (2)

KG noppis eripreemia

ÜHTEHOIDVAD SAARLASED: Lavastus “On üks koht...” räägib saarlaste ühtehoidmisest ja elurõõmust, mis jõudis ka žüriini. Lavastus valmis kokku klapitades Hemingway loomingut ja saarlaste legende.
Foto: Gert Lutter

Nädalavahetusel Tartus 28. korda toimunud riiklikul kooliteatrite festivalil sai saarlasi esindanud Kuressaare gümnaasiumi 11.a klassi lavastus “On üks koht…” lisaks preemiatele žüriilt kiita eheduse eest.

KG esindusel tuli rinda pista 16 trupiga, nagu näiteks Noorte Teatritehas Tartust, SEE Teater Läänemaalt, Toomkooli lasteteater Tallinnast.
Näidendeid hindas neljaliikmeline žürii, mis koosnes üle Eesti tuntud näitlejatest ja lavastajatest: Andres Noormets Endla teatrist, Aleksander Eelmaa Tallinna Linnateatrist, vabakutseline näitlejanna Elina Pähklimägi, Uku Uusberg Eesti Draamateatrist.

Saarlasi tunnustati kahe preemiaga: lavastuse eripreemiaga, mida saab pidada festivali kolmanda koha vääriliseks, ja turgutuspreemiaga “enneolematu koorilaulu ja ennastsalgava videolahenduse” eest.
“See rahvakoori laul… Mina olen kõvasti vaeva näinud, et panna näitlejaid niimoodi laulma,” tunnustas Andres Noormets. “Te lihtsalt laulate ja teid ei huvita üldse, kuidas teie laul kõlab.”

Žürii märkis ära ka osalejate loomulikkuse. Nende arvates noored näitlejad ei püüdnud nalja teha, vaid see tuli iseenesest. “Teie näidend on rahvateater kõige paremas mõttes,” ei olnud Noormets kiidusõnadega kitsi. “See kõik oli naljakas ja veidi totter, aga samas niivõrd liigutav.”

Pälvitud auhindade väärtust tõstab eelkõige see, et tegemist on õpilaste omaloominguga, ja ise täidetakse kõiki rolle, alates lavatöölisest kuni lavastajani välja. Lavastaja vastutusrikast rolli täitis 11. klassi noormees Henri Kaus.
Festivali grand prix’ võitis SEE Teater lavatusega “Mu armas kõrb”.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)