Hädas loom jääb öösel abita (4)

Hädas loom jääb öösel abita

KUI LOOM JÄÄB HÄTTA: Alati ei saagi teda aidata, isegi kui on suur soov. Foto on illustratiivne.
Foto: Arhiiv

Läinud neljapäeva hilisõhtul leidis pärast Kuressaare kultuurikeskuses lõppenud etendust koos abikaasaga jalutama läinud näitleja Raivo Rüütel Arensburgi hotelli juures Kitzbergi tänava ristmikul lamava koera, kes ei suutnud ise käia.

Rüütlid tõstsid kutsu kõnniteele ja hakkasid abi otsima. Nendega ühinesid samas kandis jalutanud Saaremaa ühisgümnaasiumi abituriendid Kerli ja Marta-Miina. Siiski ei suudetud koerale muud abi anda, kui tõsteti ta kinnisesse aeda.

“Ehkki kohale tulnud politseipatrull oli looma suhtes väga osavõtlik, polnud neilgi päästvat lahendust, sest selgus, et Kuressaare linnas ei olegi võimalik sellist koera kuhugi toimetada,” rääkis Rüütel Oma Saarele.
“Läksin kõigepealt hotelli ja palusin administraatorilt helistamisel abi, siis jõudsid tüdrukud hädaabisse ja politseisse helistada,” jutustas näitleja, kes oli mures, et koer võib teele jäädes auto alla sattuda ja niimoodi hoopiski hukka saada.

Kuid selgus, et väljaspool tööaega ei ole võimalik üksikut hädas olevat looma kuhugi toimetada, samuti ei olnud varjupaigas vaba kohta. “Hädaabist öeldi, et helistagu me politseisse,” rääkis Marta-Miina.
Kogu koera päästeoperatsiooni ajal oldi Rüütli sõnul aga sisuliselt jõuetud, sest midagi teha ju ei saanud. “Võtsime koos politseiga koeralt kaelarihma, lootuses sealt midagi leida, kuid tulutult, seal ei olnud omanikule ühtegi viidet,” ütles näitleja, kelle sõnul otsustasid nad looma lõpuks tõsta lähedal olnud kinnisesse aeda.

“Ta oli suhteliselt vilets, tagumised jalad ei tahtnud eriti liikuda, aga selline hulkuv loom ta ei olnud, oli hästi toidetud krants, hundi-laika segu, aga vana oli ta küll, pidevalt urineeris,” iseloomustas Raivo Rüütel hilisõhtust “leidu”. “Kui ma järgmisel hommikul hotelli aknast välja vaatasin, tiirutas koer sealsamas,” sõnas ta.

Kuressaare linnavalitsuse heakorra järelevalve spetsialist Heino Vipp tõdes, et tegemist on tõesti raske küsimusega, sest linnas puudub vastav koht ja seega võimalus hulkuma läinud koeri majutada ja transportida.
“Politsei on siiani olnud väga mõistev ning ka oma autoga loomi vedanud,” rääkis Vipp, lisades, et igal juhul peaksid inimesed, kes mõne õnnetu looma kusagilt leiavad, temaga ühendust võtma.
“Ka politseil peaks minu number olemas olema, nad on mulle siiani olenemata kellaajast ka helistanud,” ütles Vipp, lisades, et ka sellele juhtumile oleks ühiselt lahendus leitud.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Hedy Tammelehe sõnul üritas politseipatrull saada ühendust mõne loomaarstiga, kuid tulutult.
“Seejärel võeti ühendust loomade varjupaigaga, kuid selgus, et varjupaik on loomi täis ja neil pole enam võimalik kedagi juurde võtta,” rääkis Tammeleht, kelle sõnul otsustati koer tänavalt eemale toimetada, et ta auto alla ei jääks.

“See on ilmekas näide, kuidas tekibki kahjuks lahenduseta olukord, kus ühelt poolt on tegu kohaliku omavalitsuse valdkonda jääva probleemiga, kuid ööpäevaringselt ei ole selline teavitamine võimalik. Ka on ilmselge, et varjupaigad on täis ja hulkuvaid loomi endiselt hulganisti tänavatel,” nentis Tammeleht.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 38 korda, sh täna 1)