Tallinna abilinnapea Eha Võrk: Tallinna müügimaks ei kergita hindasid terves Eestis (7)

3. aprilli ajalehes Oma Saar ilmus artikkel “Tallinna müügimaks pressib hinnatõusu ka saare poodi”, mis kahetsusväärselt eksitab ja hirmutab asjatult lugejaid ja saarlasi.

Kaupmeeste liidu juhatuse liige Enn Parel tunnistas artiklis, et tõenäoliselt toob Tallinnas 1. juunist rakenduv üheprotsendiline müügimaks kaasa hinnatõusu kogu Eestis, kuna kaubandusketid ei hakka koostama erinevaid hinnakirju. Mida tähendab viimane väide, et kaubandusketid ei hakka koostama erinevaid hinnakirju?

Kas seda, et kaupmehed ja suured kauplusteketid kavatsevad pealinnas kehtima hakkavast müügimaksust tulu ja kasu lõigata ka ülejäänud Eestis? Tallinna linnavolikogu kehtestab müügimaksu Tallinna linna haldusterritooriumil ning teatavasti Tallinn ei ole kogu Eesti. Vaatamata ka sellele, et nii mõnigi seda soovib-näeb. Nii saab Tallinn oma eelarvesse pealinna kauplustest ja kaupmeestelt laekuva müügimaksu, ent väljaspool pealinna saadav tulu läheks kaupmeeste endi kukrusse, kuna kaubandusketid ei hakka lihtsalt koostama erinevaid hinnakirju.

Kohalike maksude seadusest tulenevalt on kohalikel omavalitsustel õigus kehtestada makse, sh ka müügimaksu. Ent kaupmeestel ei ole voli ja seaduslikku alust laiendada seda maksu ja lisada x-müügimaksumäär ka väljaspool maksu kehtestanud haldusterritooriumi müüdavatele kaupadele. Vastasel juhul on tegemist lihtsalt seaduse rikkumisega. Või sihiteadlikult tarbijate/ostjate petmisega.

Liiati ei tähenda müügimaks veel seda, et ka Tallinnas hinnad automaatselt tõusevad, kuna antud maks on ikkagi ettevõtjatele ehk kauplejatele. Nii võivad mitmedki kauplejad oma hindu mitte tõsta või siis tõsta näiteks ainult 0,5% või veelgi vähem. Ent ka pärast müügimaksu rakendamist Tallinnas ei muuda see pealinlasele kaupade hindu kallimaks, kui need on mujal Eestis.

Teadaolevalt on paljude kaupade hinnad väljaspool Tallinna kõrgemad, eriti just väiksemates maapiirkondades. Vastupidi, pärast müügimaksu kehtestamist Tallinnas peaks hoopis rahvas mujal Eestis heameelt tundma, et lõhe pealinna ja maakaupluste hindade vahel veidi kahaneb.
Seega, Tallinnas kehtestatav müügimaks ei pressi kuidagi Saaremaa ega mujal Eesti poodides hindu kergitama.
Lugupidamisega

Eha Võrk
Tallinna abilinnapea

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)