Lume all peidus olnud külmumata maa kahjustas Saaremaal talivilja

Esimesed lumesulamisjärgsed märgid näitavad, et taliviljade saagikus Saare maakonnas võib sel aastal mullusele alla jääda.

Pihtla vallas tegutseva teraviljakasvataja Villi Lepiku sõnul näitavad esimesed märgid, et saak tuleb keskmine või isegi alla selle. “Sügisel maa küll külmus, aga nii kui tuli paks lumi, sulas maa lume all uuesti ära ja oras läks hallitama,” rääkis Villi Lepik. “Praktiliselt kogu talve oli maapind lume all absoluutselt sula, mitte millimeetrit pole maapind külmunud olnud,” kinnitas ta.

Villi Lepik ütles, et tema põldudel pani kõige vapramalt möödunud talvele vastu nisu ja kõige enam sai kannatada rukis. Lõplike saagiprognooside tegemine on Lepiku hinnangul siiski pisut ennatlik. “Praegu on veel vara öelda, mis ta siis teeb, kui ilm soojemaks läheb,” lausus Lepik.
Ka Saaremaa aasta põllumees 2009 Kaido Kirst Valjalast tõdes, et päris õiget pilti olukorrast veel ei ole. Mõnevõrra targemaks loodab Kirst saada neil päevil, kui oma Saaremaa lepingupartnerite põldudele viskavad pilgu peale Baltic Agro spetsialistid.

Siiski täheldas suurel reedel põldudude seisukorda uurimas käinud Kirst, et mõned põllud on täiesti mustad, kuid vara on veel öelda, kas tuleb teha uus külv või mitte. Eelkõige on talvekahjustusi märgata ülekasvanud orasel ja ka liiga hilistel külvidel. Põllu viljakamatel kohtadel oli Kirstu sõnul rukkiorase lehestik ära mädanenud. “Kaevasin orase välja ja tõin väikse nõu sees tuppa, aga selgus, et taim oli ikkagi elus ja läks toasoojuses roheliseks,” rääkis Kirst. Teisalt tuleb kahjustada saanud taime puhul arvestada, et taim peab uued lehed kasvatama, mistõttu jääb võrsumine nõrgemaks ja saak väiksemaks.

Talvekahjustuste kohta on teateid ka Pärnumaalt, kus mehed ei julge taliviljade jaoks lämmastikväetist võttagi, sest võib-olla pole seda lihtsalt vaja. “Pärnumaal oli samamoodi maa lume all sula, ei olnud midagi kiita,” mainis Kirst.
Kaido Kirst on veendunud, et tänavune teraviljasaak jääb mullusele alla, ehkki mõned ennustavad, et saak tuleb sama hea kui 2009. aastal. Lisaks talvekahjustustele mõjutab saagikust ka väetiste võrreldes 2007. aastaga poole võrra vähenenud müük.

Baltic Agro AS-i teravilja tootejuht Lea Korem arvas, et tänavuaastast saaki tervikuna on veel vara prognoosida, kuna kaks kolmandikku viljast on külvamata. Ka praegune liigvesi põldudel Koremi hinnangul viljale liiga ei tee. “Kui ta nüüd ei külmeta, siis vesi imbub pinnasesse ja seda paremini vili pärast kasvab. Kuna külmalainet ei prognoosita, siis lähiajal on kõik kõige paremas korras,” usub Korem.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 31 korda, sh täna 1)