Ruhnu rahva valik: keda võtta perearstiks? (2)

Uuest kuust ei ole Ruhnu saarel enam perearsti, sest kuna senisel perearstil Reet Aadamsool puudub litsents ja lõpeb leping, pole tal ka võimalust sel ametikohal edasi töötada.

Et uut tohtrit pole esialgu kusagilt võtta, on Saare maavalitsus leidnud lahenduse koolitada piirivalvurid parameedikuteks ning anda inimestele võimalus valida enesele uus perearst kas siis Pärnus või Saaremaal.

“Juba praegu on paljudel meie inimestel perearst mandril või Saaremaal ja nad ei ole virisenud, et arstiabi kaugel on,” ütles vallavanem Aare Sünter Oma Saarele, märkides, et ka tema oma pere perearst ei ole viimased 15 aastat Ruhnust olnud. Sünteri sõnul võtaksid nad uue arsti tööle, kuid kui suuremates kohtades nagu Vormsi ja Kärla ei suudeta tohtrit leida, on lootus Ruhnus väga väike.

Maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja asetäitja Inna Kask ütles, et ehkki Ruhnu saar hakkab aprillist kuuluma Kuressaare perearsti Kerli Jaagosilla nimistusse, on kõigil saare elanikel võimalik valida endale uus arst kas Saaremaal või Pärnus.
Et pakkuda ruhnlastele aga turvatunnet õnnetuste ja haiguste korral, on maavalitsuses olnud päevakorral idee koolitada mõlemast piirivalve vahetusest välja parameedikud.
“Et ööpäevaringselt oleks saarel olemas pädevaid inimesi, kes oskavad hinnata, kas on vaja vältimatut abi kutsuda, ja oskavad ka heal tasemel esmaabi anda.”

Sünter lisas, et kindlasti oleks hea korraldada Ruhnus inimestele ka esmaabikursus, sest saarel elades peab arvestama sellega, et elutingimused on veidi teistsugused kui mujal.
Homme viimast päeva perearstina tööl olev Reet Aadamsoo ütles eile, et kaalus küll põhjalikult oma arstilitsentsi uuendamist, kuid konsulteerides teistega, leidis ta, et sel ei ole mõtet. See läheks maksma üle 10 000 krooni ning nii väikese arvu inimestega nagu on Ruhnus, poleks tema hinnangul asjal sisu sees.

Kui suviti satuvad Ruhnus tohtri abi otsima turistid ja suvitajad, siis praegu Aadamsoo ukse taga järjekorda ei ole. “Mõned üksikud inimesed käivad, sest teed on umbes ja inimesed lumevangis,” rääkis Aadamsoo, lisades, et Ruhnus on inimesed üldse terved – tema kuueaastase praktika jooksul on olnud vaid üks õnnetusega lõppenud surmajuhtum ning “isegi grippi pole olnud”.

Ruhnu saare 26 majapidamisest, kus elab 56 inimest, kellest 14 on lapsed, on vallavanema teada umbes pooled olnud seotud Saaremaaga, pooled aga mandriga. Küllap sõltub perearsti valimine varasematest sidemetest, arvasid nii Aare Sünter kui ka Inna Kask.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 97 korda, sh täna 1)