Ajakaja: Virtuaalse virgumise kevad

Viimasel ajal on mu Näoraamatu sõprade hulk hüppeliselt kasvama hakanud. Õnneks ikka tunnen ja tean peaaegu kõiki, kes end mulle virtuaalmaailmas sõbraks pakuvad ja keda ise oma sõprade hulka kutsun.

Aga huvitav on see, et koos kevadega on inimesed kuidagi aktiviseerunud. Mitmed mu sõbrad ja tuttavad päriselust on äkki enda jaoks avastanud virtuaalse elu ja leidnud sealsed võimalused huvitavad olevat. Kui siiani oli mu Näoraamatu sõprade ring põhiliselt mu õpilastest üle maailma, siis nüüd on sinna tulnud mu vanu häid koolikaaslasi, laulukoorisõpru, sõnaga – eakaaslasi.

Virtuaalse maailma sisuline muutus on minu jaoks olnud tähelepanuväärne. Üha enam protsesse tavalisest elust kandub paralleelselt üle ka virtuaalsesse ellu – inimesed, firmad, ühingud, üritused, isegi riigiasutused on end sotsiaalsest meediast ja virtuaalsetest väljadest ahvatleda lasknud ja kulgevad seal kes kuidas. Enamik rõõmsalt ja muretult. Hankides juurde sõpru ja tuttavaid, hoides kontakte ja olles kohal, ajakohaselt.

Pole üllatav vaatepilt, kui perekonnaliikmed suhtlevad sinise ekraani kaudu, ka siis, kui istutakse kõrvuti köögilaua taga ja juuakse teed, lihtsalt mängitakse FarmVillet Näoraamatus sealjuures. Pole haruldane olukord, kus perekond saab õhtuti kokku arvutis, sest füüsiliselt ollakse üksteisest kaugel.
Uuendused toovad peaaegu alati kaasa ka muresid. Sotsiaalse meedia ja virtuaalmaailmade võidukäik on kindlasti tõstatanud ühe probleemi – turvalisuse probleemi. Milline on jälg, mis jääb meist virtuaal-maailma? Ja kas ja kui palju saavad kurjamid ära kasutada meie lihtsat ja siirast avatust? 

Tõepoolest, koos võimalustega tuleb meile endile kindlasti juurde vastutust. Keegi ei kaitse meid enam meie endi ega ka teiste eest ja keegi ei ütle, mis on õige või vale. Minnes virtuaalsetesse võrgustikesse, saame me võimu, kuid peame õppima ka vastutama. Oma sõnade ja tegude eest. Üks hea asi on selles maailmas siiski – me ise saame määrata, kui palju me oleme avalikud või avatud ning mida me teeme või ütleme. Tundub, et tõeline rahvavõimu aeg on kätte jõudnud. Oskaks me siis sellega targasti ümber käia, et võimalusest vaid rõõmu oleks!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)