Metsas tarkust taga nõudmas (2)

Metsas tarkust taga nõudmas

RASKE ÕPPUSEL, KERGE LAHINGUS: Kuressaare gümnaasiumi õpetajad (rivis esimene Sirje Metsküll) õppisid lumes sumbates loodust tundma.
Foto: Aare Laine

Kevadisel koolivaheajal käisid Kuressaare gümnaasiumi klassijuhatajad riigimetsa majandamise keskuse Saaremaa puhkeala Mändjala metsas tarkust taga nõudmas.

Metsamatkal oli giidiks retkejuht Anni Filippov, Mändjala loodusmajas rääkis õpetajaile loodushoiust ja looduses puhkamise võimalustest RMK Saaremaa puhkeala juhataja Anu Metsniit.
“Lausa lust oli metsas käia. Mis kõige tähtsam – giid oskas nii hästi loodusest rääkida. Anni Filippov on varemgi meie juhendaja olnud. Iga retk on hariv, andes juurde uusi teadmisi,” oli klassijuhataja Sirje Metsküll vaimustuses.

Kas abituriente, kes juba peaaegu väljakujunenud ellusuhtumisega noored, on raske või kerge loodusesse meelitada? Sirje Metsküll kiitis oma klassi, öeldes, et möödunud aastal sattusid õpilased (mullu 11. klass) Sõrvest vaimustusse.
“Rääkisin just oma kolleegidele, mida kõike Sõrves leida võib. Üksnes Kaugatuma rannas olime üle tunni. Anni Filippovilt saime niisuguseid asju teada, mille peale meist keegi poleks tulnudki. Reisi lõppedes tulid noormehed minu juurde ettepanekuga: õpetaja, lähme järgmisel aastal ka kuhugi,” oli klassijuhataja Metsküllil positiivne näide kohe varrukast võtta.

Ka Kuressaare gümnaasiumis õuesõpet korraldav Gerda Nurk pidas väljasõitu kordaläinuks. Klassijuhatajatele oli see esimene taoline enesetäiendamine. “Ka õpetajatele, samamoodi nagu õpilastelegi, on sellist koolitust vaja. Nüüd nad teavad, kuhu oma õpilasi viia, mida neile näidata ja rääkida. Tahame ka järgmisel õppeaastal samamoodi jätkata, kuigi kõik sõltub finantsidest. Loodame, et projektid õnnestuvad,” võttis Gerda Nurk koolituse kokku.

Matkajuht Anni Filippov hindas kõrgelt nii õpetajate kui ka õpilaste loodusehuvi ja asjatundlikkust. “Just lapsed küsivad mõnikord üllatavaid asju, millele vastamine mindki mõtlema paneb, tõdedes, et olen ehk kunagi ka ise küsija moodi mõelnud,” konstateeris Anni Filippov.
Loodusmajas tutvustas Anu Metsniit õpetajaile RMK õppematerjale: raamatuid, filme, kõikvõimalikke programme, igasuguseid instrumente jne.
“Kuressaare gümnaasiumi pere käis eelmisel aastal metsas 46 korda. Õuesõppest said osa kõik klassid ja mõni isegi kaks korda,” märkis Metsniit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 93 korda, sh täna 1)