Mustjala sõdib Järise lasketiiru vastu (34)

Kaitseliit tahab Mustjala valda Järisele rajada 24-rajalise ja 300-meetrise lasketiiru, Mustjala vallavalitsus keeldus aga Kaitseliidule projekteerimistingimuste andmisest.

Kui Eesti vabariigi algusaegadel pidi kaitseliitlane jõudma jalgsi minnes lasketiiru tunni ajaga, siis tänapäeval puuduvad Saaremaal kaitseliitlastel normaalsed tingimused laskeharjutusteks üldse.

“Vabatahtlikud riigikaitsjad käivad küll endisel Nõukogude armee territooriumil Karujärvel, kuid sealne tiir ei vasta täielikult tänapäevastele nõuetele, ning oleks mõttetu aja- ja raharaiskamine hakata käima mandril laskmas,” rääkis Kaitseliidu Saaremaa maleva pealik major Toomas Luik, kelle kinnitusel on tiiru rajamine planeerimise järgus ning midagi konkreetsemat veel öelda ei saa.

Mustjala vallavanem Kalle Kolter viitab vastuskirjas Kaitseliidule, et kuna tegemist on üldplaneeringu lahendust muutva ettepanekuga (nimetatud alale on Järisel planeeritud rohevõrgustiku koridor), suunab ta taotluse edasi keskkonnaametile, põllumajandusameti Saare keskusele, riigi maa-ametile, Lääne teedekeskusele Kuressaares ja maavanemale järelevalve käigus seisukoha võtmiseks.

Kaitseliidult tahab Mustjala vald saada aga lisaandmeid nii kasutatavate relvaliikide, nende laskeulatuse, kavandatavate laskeharjutuste sageduse, läbiviimise aegade, nendel aegadel kasutatavate relvaliikide, nende arvu ja muu kavandatava tegevusega seonduva kohta.
Kolter märgib, et Järisele on planeeritud valdavas osas rohevõrgustiku koridori ala, samuti on taotletaval maal rida kitsendusi nõudvaid objekte.
“Avalikustamine on kohustuslik, et tagada huvitatud isikute kaasamine, õigeaegne informeerimine ja võimalus kaitsta oma huvisid,” kirjutab Kolter.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)