Kooliteater – õnnemäng? Mänguõnn!

Kooliteater – õnnemäng? Mänguõnn!

LAUREAADID: Kuressaare gümnaasiumi 11.a – juhendajad Henri Kaus, Ave Jõgi.
Foto: Gustav Kull

Saaremaa miniteatripäevad Saaremaa ühisgümnaasiumis olid seekord õnnemänguteemalised. Juba 19. aastat järjest võõrustasid peakorraldaja Rita Ilves ja festivali töökas kollektiiv vabariigi parimaid kooliteatreid Virust Võruni. Seekord oli osalevaid truppe kokku 18, Saaremaad esindasid neist seitse.

20.–22. märtsil oli Saaremaa ühisgümnaasium taas täitunud noortest näitlejatest, lootusrikastest juhendajatest ja entusiastlikust publikust. Laval toimuvat arvustasid nn Trumpässad: Ott Aardam, Tõnis Kipper, Piret Rauk, Jaak Allik, Gerda Kordemets, Hedi-Liis Toome, Toomas Lõhmuste, Merle Karusoo, Taavi Teplenkov, Märt Avandi, Viljar Aro ja Indrek Saar.

Etenduste teemasid oli seinast seina – tänapäeva noorte probleemidest Saaremaa rahvalugude ja uuendusmeelsete klassikakäsitlusteni. Esitati omaloomingulist muinasjuttu, räägiti anarhismiteoreetik Mihhail Bakuninist, lavastati Ex-presskataloogi ja õudusjutte.

Esmakordselt žüriisse kuulunud Märt Avandi ütles intervjuus SÜG Pressile, et tema sai nende päevade jooksul nii väga positiivsete kui ka negatiivsete üllatuste osaliseks. Seega võib öelda, et ka tase oli kooliteatrile omaselt ehk veidi kõikuv, kuid seetõttu ei teadnud ka ette, kust võib tulla just see kõige vahvam üllatus. Järelikult oli õnnemängu teema väga sobilik ja õigustatult võis teatripäevi nimetada õnneruletiks.

Lisandunud oli mitmeid siiani vähem kasutatud väljendusvahendeid, laval oli tantsu, laulu ja väga palju erinevaid muusikainstrumente, mis olid osavalt lavastuse kasuks tööle pandud. Uue väljenduse otsingute õnnestumisest kõneleb tõik, et grand prix’ sai just DREEK stuudio moderntantsul põhinenud etendus “Õde ja tõigus”, millega näidati, et kaasaegne tants võib olla absurdselt humoorikas, laskumata kordagi labasustesse. Nende võit on väga tähendusrikas, sest näitab, et puhumas on uued tuuled, mille järele kooliteater juba mitmed aastad januneb.

Mitmetel n-ö kvaliteedimärgiga ajaloolistel kooliteatrikantsidel jäid seekord loorberid lõikamata, kuigi esineti oma traditsioonilisel tugeval tasemel. Siiski jäi nende lavastustes ime sündimata ja vaimustavad teatrihetked leidsid aset hoopis seal, kus neid ehk nii palju ei oodatud. Sellest võib järeldada, et midagi on toimumas ja nii publik kui ka žürii, kellest mitmed on väga kogenud kooliteatrihindajad, ootavad midagi uut ja värsket, mis nende maailma raputaks.


Tulemused

Grand prix
DREEK stuudio (juhendaja Renate Valme)

Laureaadid
Kuressaare gümnaasiumi 11. a (juhendajad Henri Kaus, Ave Jõgi)
Paide ühisgümnaasiumi Maski Taga (juhendaja Marju Mändmaa)
Rakvere gümnaasiumi Teatriansambel (juhendaja Aili Teedla)

Parim naisnäitleja
Liisa Saaremäel (SÜG Krevera)

Parim meesnäitleja
Ringo Ramul (Rakvere G Teatriansambel)

Parim juhendaja
Renate Valme (DREEK Stuudio)

Parim lavakujundus
Orissaare gümnaasiumi Mo-teater

Parim muusikaline kujundus
Rakvere gümnaasiumi Teatriansambel

Parima kostüümi preemia
Saaremaa ühisgümnaasiumi Kreisis

Näitlejapreemiad
Lauri Mäesepp (Rakvere G Teatriansambel), Artur Rihvk (SÜG (Krevera), Kirke Algma (Tallinna 32. kk Ruubiku-Kuubik), Mihkel Schasmin (Jõgeva Liblikapüüdja)

Ansamblimängupreemia
Rakvere gümnaasiumi Teatriansambel

Huumoripreemia
Liisa Tetsmann (DREEK Stuudio)

Žürii eripreemiad
Krõõda laulu eest – Pille-Riin Lillepalu (Rakvere Karla)
Koreograafia eripreemia – Triinu Laas (Paide ÜG)
Tüdrukute trio Kreisis (SÜG Kreisis)
Näitleja eripreemia – Rauno Oolberg (Paide ÜG)
Näitleja eripreemia – Tiina-Maria Ulmiste (Paide ÜG)

Publikupreemia
Rakvere gümnaasiumi Teatriansambel

Juhendajate lemmik
DREEK stuudio

Õpilasžürii preemia
Rauno Meronen, Tallinna Lilleküla gümnaasiumi Kruvikeeraja

Elurõõmupreemia
DREEK stuudio

Lemmikžüriiliige
Indrek Saar

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 68 korda, sh täna 1)