Maavanem: millal tuleb ILS? (4)

Maavanem: millal tuleb ILS?

MAAVANEM JA PRESIDENT: Toomas Kasemaa (paremal) ja Estonian Airi president Andrus Aljas.
Foto: Arhiiv

Saare maavanem Toomas Kasemaa pöördus eile avaliku kirjaga Kuressaare lennujaama poole, nõudes aru, miks pole siiani paigaldatud instrumentaalmaandumise süsteemi (ILS).

Kasemaa viitab Saaremaa elanike pahameelele, mida on põhjustanud Kuressaare–Tallinna lennureiside ärajäämine ja mis on suunatud AS-ile Estonian Air. Samas on maavanema andmeil 2/3 lendudest ära jäänud just halbade ilmaolude tõttu.
“Enamik halva ilma tõttu ära jäänud reise oleks saanud toimuda, kui Kuressaare lennujaama oleks paigutatud ILS (Instrumental Landing System), mis pidi esialgsetel andmetel olema paigaldatud juba 2009. aastaks,” kirjutab Toomas Kasemaa.

Ta palub Kuressaare lennujaama juhatajal Mati Tangil selgitada, miks on ILS-i hankimine ja paigaldamine Kuressaare lennujaama viibinud ning mis ajaks planeeritakse ILS-i paigaldamisega valmis saada. Samuti ootab maavalitsus selgitusi, kas Kuressaare lennujaam on omalt poolt teinud kõik endast oleneva, et tagada stabiilsem lennuühendus.

Maavanem Kasemaa ja maasekretär Jaan Leivategija rääkisid eile maavalitsuse pressikonverentsil, et Kuressaare lennujaamal oli veel 90-ndatel aastatel süsteem, mis võimaldas lennukitel siin maanduda ka halbade ilmastikuolude korral, kuid see süsteem on nüüd Hiiumaal.
“See oli amortiseerunud ja vajas erikoolitusega lennujuhti, kes võis seda kasutada,” ütles Leivategija. Tema sõnul oli tegemist pigem militaarsetel eesmärkidel väljatöötatud radarsüsteemiga, mis anti hiidlastele, kuna Kärdlas oli pädev inimene olemas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)