Kaarma elanikud on prügi eest 140 000 võlgu (2)

Kaarma vallavalitsus otsustas saata hoiatuskirjad majapidamistele, kes on vallale võlgu prügiveoteenuse eest.

Kaarma valla keskkonna peaspetsialist Kairi Niit ütles Oma Saarele, et praeguse seisuga on majapidamised prügiveo eest võlgu 140 300 krooni, kusjuures vanemad võlgnevused ulatuvad 2006. aastasse.
Aastate lõikes on tasumata jäänud arvete summa suurenenud – tulenevalt pearaha suurenemisest ja alaliste võlglaste tekkimisest. Kõige rohkem ollakse võlgu 2009. aasta eest, möödunud aasta arvestuses on prügiveoteenuse eest tasumata 493 inimesel kogusummas 98 650 krooni.

Põhjused, miks arved on tasumata jäetud, on erinevad. Osa inimesi ei ela enam Kaarma vallas, osa keeldub jäätmekorraldustasu maksmast põhimõtteliselt ning on ka neid, kes elavad alaliselt mingil muul aadressil ja kelleni jäätmekorralduse eest esitatud arve ei ole mingil põhjusel jõudnud, loetles keskkonnaspetsialist.

Kairi Niidi sõnul jääb prügiveo võlglaste arv vallas vahemikku 500 – 1000 inimest, kuid päris matemaatilise tehtena võlglasi kokku liita ei saa, sest osal leibkondadest on arved tasumata mitmel järjestikusel aastal.
Jäätmeveokorralduse tasu kogus Kaarma vald lähtuvalt kehtivast valla jäätmehoolduseeskirjast nn pearahana (tasu ühe leibkonnaliikme kohta aastas).

2006. aastal oli tasu suurus 50 krooni ühe elaniku kohta aastas, aastaks 2009 oli tasu tõusnud 200 kroonini elaniku kohta aastas. Alates 1. jaanuarist 2010 muutus Kaarma vallas jäätmeveokorraldus ja ühiskonteineritel põhinev süsteem asendus erakonteineritel põhineva süsteemiga, mistõttu elanikud peavad nüüd ise jäätmeveofirmaga jäätmeveolepingu sõlmima.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 18 korda, sh täna 1)