Saaremaa soomlaste hinge laulnud legend saanuks 90 (5)

Saaremaa soomlaste hinge laulnud legend saanuks 90

GEORG OTS 90: GO Spa sviidid kannavad laulukuulsusega seotud ooperite nimesid. See pilt sviidist “Jutustus tõelisest inimesest” meenutab ooperit, kus Georg Ots laulis koos Heli Sammelseljaga.
Foto: Peeter Kukk

Soomlaste jaoks samastub Georg Ots “Saaremaa valsiga”. Ei leidu vist põhjanaabrit, kes ei teaks: “Oo, Georg Ots laulaa “Saarenmaan valssi”, se on teidän kansalliskappale!” (Georg Ots laulab “Saaremaa valssi”, see on teie rahvalaul!)

Ka endine RAM-i laulja ja koorijuht Tiit Köster märgib, et Georg Ots ja “Saaremaa valss” on omamoodi sünonüümid, seda eriti muidugi soomlaste jaoks.
“Soomes võeti teda ikka kui oma lauljat, ta oli seal kohe väga populaarne, ning minu mäletamist mööda tähistati tema eelmist juubelit Soomes tunduvalt suurejoonelisemalt kui meil – me siin ei oska kuidagi suhtuda neisse kunstnikesse, kes mõne punase laulu laulsid või kirjatüki kirjutasid,” avaldas Köster, kes peab Otsa siiani Eesti suurimaks lauljaks, keda on küll püütud järele teha, kuid õnnestunud pole see kellelgi.

Köster mäletab, et kui ta käis peda aegadel ühikasse läbi hoovi, kus elas Georg Ots, vaatasid noored tihti üles, sest “selle akna taga elas Georg Ots!”.   
Samas ei mäleta Köster, et Ots oleks mingit moodi staaritsenud – võib-olla ta sõitis natuke parema autoga, aga välja see küll ei paistnud… “Kui me RAM-iga lindistasime plaadi tarvis Juhan Simmi “Oma saart”
Tallinna toomkirikus, laulis Georg Ots soolot. Ehkki lindistamine oli öösel 12–1 ajal, ei meenu küll, et ta kuidagi uhke oleks olnud. Võttis rahulikult oma fraase uuesti ja uuesti – eks temalgi oli tegemist, et hääl sellisel kellaajal puhtalt kõlaks.”

Vanemad generatsioonid räägivad siiani hardumusega ka Kuressaare lossihoovis toimunud Georg Otsa kontsertidest. “Lossihoov oli pilgeni rahvast täis ja kõik naised nutsid,” meenutas oma esimest suurt lapsena saadud kontserdielamust Malle.
Laulja Ivo Linnagi on meenutanud, kuidas ta lapsena Tallinnas laulupeol olles poeletil kallist suitsuvorsti nähes arvas, et seda vorsti sööb kindlasti Georg Ots.

Täna õhtul tähistatakse legendaarse Eesti baritoni 90. sünniaastapäeva ka Kuressaares Georg Ots Spa’s. Laululegendi järgi nime saanud hotellil, kus seinu ehivad laulja pildid ja sviidid on saanud nime tema ooperite järgi, on juba aastaid olnud hea koostöö Tallinna Otsa-nimelise muusikakooliga. Kell 21 astuvad muusikasõprade rõõmuks üles Maarja Aarma &The Band.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 47 korda, sh täna 1)