Kes minevikku ei mäleta…

Külgehakkavatest haigustest

Kuressaares 1906–1915 ilmunud ajaleht Hääl avaldas laupäeval, 20. märtsil 1910 esiküljel loo pealkirjaga “Enam ettevaatust külgehakkavate haiguste ajal”. Kirjutises antakse teada, et Lümmala kandis olevat liikvele läinud rõuged. Avaldatakse kahtlust, et küllap on Lümmalast keegi Hirmustil matustel käinud, sest seal olevat mitmed inimesed juba rõugetesse surnud.
Üks Lümmala naine väidab, et tema teada pole keegi sealkandis matustel käinud, küll aga olevat ta kuulnud, et Matu Liisu tahtis sinna küll minna, aga peremees ei lubanud. Pärast matust olevat Liisu aga siiski Hirmustil käinud. Loo autor G. M. arvab, et haiguste idud tingimata Hirmustilt ka pärast matuseid oma riietega on keegi kaasa toonud ning neid poisile edasi andnud, kes nüüd haige on.

G. M. jätkab, et inimeste hulgas leviv valearvamus, et haiguste idud ära surnud isikuga ühes ära kaovad, on puhta vale. Ta selgitab, et nii rõugete kui ka mitmete teiste haiguste idud võivad levida mitmete esemete ja riiete kaudu ja külgehakkavate haiguste laialelagunemine seisab suuremalt jäolt rahva lühikeste arusaamistega ja rumalustega ühenduses. Just Hirmustilt on rõugehaigus pääle hakanud ning laguneb laiemale. See laiemale lagunemine toimub suuremalt jaolt just matusepidamiste läbi.

Et nakkushaiguste levikut ära hoida, soovitatakse: Külgehakkavate haiguste matustepidajaid peaks politsei ehk kohtu poolt tingimata karistatud saama, sest ära surnud isiku ühismatus ei too mitte üksikutele hädaohtu, vaid võib terved külad, vallad ja kihelkonnad õnnetusse saata.

Loo autor imestab, et Tiirimetsast Suurna küla talunik R. U., kes on endine vallakooli õpetaja ja praegune valla talitaja abi, olevat Hirmusti küla matustest osa võtnud, kuigi on ise omas majas mitme vähema lapse isa. Veel hurjutab ta Hirmusti naist, kelle rõugetesse surnud tütar reedel maeti, ja naine juba pühapäeval Tiirimetsa kirikus teiste seas oli ning pakkus ühele ja teisele tuttavale kätt.

Meie ajal on rõuged õnneks kadunud. Kuid käesoleval talvel Euroopas väikest paanikat tekitanud seagripile mõeldes võime taas nentida, et pole uut siin päikese all…

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 16 korda, sh täna 1)