Pööning peitis 41 kilo lõhkeainet

Päästeameti, kaitsepolitseiameti ja prokuratuuri kaks nädalat kestnud ühiskampaania “Teata lõhkematerjalist” käigus leiti Leisi vallast Jõiste külast ühe kõrvalhoone pööningult 41 kilogrammi lõhkeainet. Päästeameti pressiesindaja Rain Porss ütles, et ilmselt oli see pööningule jäänud sõjaajast.

Kampaania ajal said pääste-ameti demineerijad Saare maakonnas kuus väljakutset, kus inimesed andsid teada lõhkematerjalist. Kampaania eesmärgiks oli anda inimestele võimalus vabaneda nende valduses olevast lõhkematerjalist karistust kartmata.

Kahe nädalaga tuli pääste-ameti demineerijatele üle Eesti 102 väljakutset ning kätte saadi ligi 60 kilogrammi lõhkeainet, 4845 padrunit, 472 signaalraketti, 1446 süütekapslit, 43 detonaatorit, 9 mürsku, 9 käsigranaati ja üks jalaväemiin. Peale selle veel lõhkepakette, pürotehnilisi laen-guid ja õppelahingumoona. Kõige enam oli väljakutseid Tallinnas (20) ja Tartumaal (16).

Demineerimiskeskuse juhataja Arno Pugoneni sõnul oli kampaania edukas ja teateid lõhkematerjalist palju. Endiselt muudavad Pugoneni murelikuks aga need inimesed, kes lõhkematerjali ise kohale tassivad.


Kuidas käituda

1. Kui olete leidnud plahvatusohtliku eseme, ärge seda puutuge!

2. Hoiatage läheduses viibivaid isikuid plahvatusohtliku eseme eest! Ärge lubage eset puutuda ka teistel!

3. Esimesel võimalusel andke leiust teada telefonil 112!
Mitte mingil juhul ei tohi lõhkematerjali ise puutuda ega transportida, leitud lõhkematerjalist teavitamine ei ole karistatav.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)