Tõeliste talvede ajaloost (1)

Tõeliste talvede ajaloost

 

Üle pika aja on seekordne talv olnud külm ja äärmiselt lumerohke. Kui ajaloos aga veidi tagasi vaadata, pole see midagi erilist – eriti kui võrrelda tänavust talve nn väikese jääajaga 13.–19. sajandil. Alljärgnev kirjutis originaalpealkirjaga “Väike märgiatlas” ilmus viis aastat tagasi, 2005. aastal ajakirjas Haridus (vt Haridus nr 5, 2005). Selle autor on ajakirjanik KARL KELLO, kes muuhulgas kirjutab, et näiteks 14. sajandil olevat kogu Euroopat tabanud mitme aasta jooksul säärane külmalaine, et jäätee olevat tekkinud isegi Saaremaa ja Lübecki vahele. Autori lahkel loal avaldab Oma Saar selle loo lühendatult.

Kõva külm

Kroonik Russow kirjutab, et veel vahetult enne nelipühi 1573. aastal tulnud inimesed üle jää Rootsist Tallinna. Venelased tegid Liivi sõja ajal rüüsteretki üle jää Soome lahe põhjakaldale.

Olaus Magnus kirjutab, et rootslased pidanud merejääl lausa ratsa- ja kahurväelahinguid. 20. sajandil alanud kliima soojenemisega saab ilmselt alguse järjekordne suur soojaperiood, kuid tõenäoliselt seisavad meil enne ees väga karmid külmad – koletu talvede talv, igipikk talv, nagu on lugeda muinaspõhja Edda-lauludest.

Edasi loe laupäevasest Oma Saarest.

Telli Oma Saar siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 24 korda, sh täna 1)