Rannakalurid saavad kutsetunnistuse

Rannakalurid saavad kutsetunnistuse

EKSAMIL: Eelmisel laupäeval tegid rannakaluri kutsetunnistuse eksami teiste seas ka ettevõtja Tõnis Ots ning Lümanda vallavolikogu esimees Mart Maastik. Foto: Evely Aavik

Lähipäevil saab kutsetunnistuse 34 rannakalurit, kes osalesid nädal tagasi koolitusel ja seejärel ka edukalt eksami sooritasid.

“Rannakalapüügis on kutselistelt kaluritelt nõutud juba 1. jaanuarist 2008 kutsetunnistust, et nad saaksid iseseisvalt kalavetel püüdmas käia,” ütles MTÜ Saarte Kalandus tegevjuht Tiiu Kupp Oma Saarele. Ta selgitas, et kõik need kalurid, kellel on ajalooline kalapüügiõigus, on endale load juba varem taotlenud, kuid seekord istusid koolipinki mehed, kes on siiani abikaluritena kutselistel kaluritel merel abiks olnud.

“Nüüd on neil võimalus hakata iseseisvalt kalapüügiloa alusel merel kala püüdmas käima,” lausus Kupp, kelle sõnul paluti komisjon Saaremaale eksamit vastu võtma, kuna grupis oli 26 Saare maakonna meest. Ülejäänud sõitsid kohale teistest maakondadest. Pärast kirjaliku eksami sooritamist tuli meestel komisjoni ees demonstreerida ka meresõlmede tegemise oskust.

Hiiumaa kutseliste kalurite ühingu esimees Rein Raudsepp, kes on ka kaluritele konspekti koostanud ja laupäeval ise komisjoniliikmena eksamit vastu võttis, on seisukohal, et säärased koolitused tulevad kasuks igal juhul.   
“Koolitada tasub alati, sest kooliharidus on jääv ja mööda külgi maha ei jookse,” on Raudsepp kindel, lisades, et teine asi on muidugi see, kas kaluriamet /-töö end ka ära tasub.

Raudsepale teebki muret just see, et vanad meremeeste oskused ja tarkused kaovad ühel ajal lihtsalt ära, kui keegi neid edasi ei anna.
Mehe sõnul on kalandus rannas ja saartel siiski elulaad, mille traditsioonid kaduda ei tohiks.
“Kui Tallinna härrasmees võtab vabal ajal daami kaasa ja läheb teatrisse, siis hiidlased ja saarlased võtavad naise kaasa ja lähevad lestale,” tõi Raudsepp eheda näite kalandusest kui elustiilist, lisades, et kalurid käivad teatris siis, kui meri on jääs.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 56 korda, sh täna 1)