Guido Lindmäe hakkas kasvatama küüslauku (3)

Vastu tulles nõudluse kasvule pani Saaremaa suurim köögiviljakasvataja Guido Lindmäe esmakordselt maha küüslauku, mida ostjad saavad maitsta käesoleva aasta sügisel.

“Küsi mis ahvigripp siin järgmisel talvel on, iga aastaga tuleb mingi uus jama juurde, inimesed tahavad ju elada, ja küüslauk on hea saja asja vastu,” ütles Guido Lindmäe.
Esimese hooga külvati küüslauk vaid 0,1 hektarile, et saada kogemusi. Õnnestumise korral kavatseb kasvataja pinda laiendada. “Kui kohe suurelt teha ja ise asja ei tunne, siis võib ilma õppimata ikka suurte rahadega kenasti vastu pükse saada,” rääkis Lindmäe. “Ei osanud ette näha, et sellised imelikud haigused hakkavad siin liikuma, muidu oleks võinud juba ammu seda asja õppima hakata.”

Guido Lindmäe lisas, et kuuldavasti on Põhjamaades küüslaugu järele samuti suur nõudmine, aga taim ise seal eriti hästi ei kasva. “Mine sa tea, võib-olla tulevikus on isegi mingi ärivõimalus Eestist väljaspool,” viitas ta.
Juba kolmandat aastat kasvatab Saaremaal küüslauku müügiks Laadjala mees Kalvi Uus, kelle sõnul läks tema mullune saak sügisel väga hästi kaubaks.

Möödunud aastal viis Kalvi Uus Saaremaa tarbijate ühistu Rae ja Tooma kauplusse kokku üle 0,5 tonni kohalikku küüslauku. Sel aastal on Uusil küüslaugu all kolmandiku võrra rohkem maad kui mullu, ehkki küüslaugu külvipinna laiendamine on keeruline. “Ise peab seemne kasvatama, suure hooga laieneda ei saa,” selgitas Uus.

Rae toidukaupluse infotöötleja Anne Mägi ütles, et inimesed tunnevad kohaliku küüslaugu vastu suurt huvi, kuid aastaringselt on kauplusel pakkuda vaid Hiina küüslauku. “Ma usun, et sel aastal panevad kõik endale küüslauku maha niipalju kui jõuavad ja järgmisel aastal oleme juba paremini varustatud.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 55 korda, sh täna 1)