Punased Sõstrad säravad lumises talves (1)

Punased Sõstrad säravad lumises talves

POPULAARSED POISID: Punastes Sõstardes laulavad vasakult Meelis Juhandi, Villord Laul, Kaupo Sirel, Viljar Merivald, Kalmer Poopuu ja Andrus Oder.
Foto: Ivika Laanet

Tänavu juubeliaastat tähistav populaarne Salme mees-ansambel Punased Sõstrad annab 26. märtsil Salmel oma kümnenda aastapäeva puhul kontserdi ja esitleb äsja valminud plaati, mille laulud võtavad kokku kõik need kümme aastat.

“Plaadil on laulud, mida me oleme aastate jooksul kõige rohkem esitanud,” rääkis meesansambli juhendaja Anita Kangur, kelle sõnul sai valik tehtud nendest lauludest, mis meestele kõige rohkem sobivad.
Punaste Sõstarde koosseisu kuuluvad Meelis Juhandi, Kalmer Poopuu, Villord Laul, Kaupo Sirel, Andrus Oder ja Viljar Merivald. Ansambel koguneb kord nädalas esmaspäeviti ja lauluproovid venivad vahel koguni nelja tunni pikkuseks.

Lauluhuvilised mehed otsisid Salme kooli õpetajaks tulnud Anita Kanguri toona ise üles ja tegid ettepaneku meesansamblit juhendama hakata. Sobivat nime ei osanud nad esiti kuidagi leida. “Punased Sõstrad” leiti, kui koos oli käidud juba kaks aastat. “Sõitsime Paidesse, oma esimesele konkursile,” meenutas Kangur, ning lõbusas tujus hakatud bussis siis erinevaid nimesid välja pakkuma. Pakutute seast meeldis juhendajale kõige enam just Punased Sõstrad.

Vaatamata sellele, et oma kõige suuremat saavutust mehed ise konkreetselt välja tuua ei oskagi, räägib diplomite rivi Salme kultuurimaja seinal teist keelt. Võidetud on mitmeid konkursse ja lauldud mitmes välisriigiski.
“Kõige suurem saavutus on see, et me oleme kümme aastat koos püsinud suuremate tülideta,” kiidavad mehed kui ühest suust, täpsustades, et ega nad käigi koos saavutuste pärast, pigem ikka sõpruskonna pärast.

“Sellel tööl on ikka hea tulemus,” rõhutas juhendaja Anita Kangur, miks tema on kümme aastat igal esmaspäeva õhtul ansambliproovi korraldanud. Meestelaulu seltsilt saadud esimene koht ja maakonna grand prix on neile ju pea iga-aastane saavutus.
Hoolimata sellest, et juba ansambli lavale ilmumine publiku hoogsalt kaasa elama paneb, ei lähe mehed kunagi mütsiga lööma, vaid näevad proovides ikka tõsiselt vaeva. Hea näitena võib tuua, et prantsuskeelset laulu õpiti konkreetse keeleõpetaja juhendamisel.

“Plaat on kokkuvõte sellest kümnest aastast ja märk, et oleme suutnud koos olla,” ütles Anita Kangur.
Salme valla kultuurijuhi Maire Sillavee sõnul on Punaste Sõstarde fenomen just see, et nad on nii vabad ja lihtsad ning igaüks on võimeline täitma oma rolli nii laulja kui ka näitlejana. Kindlasti on suur roll täita ka heal juhendajal, kes on võimeline meestega parima tulemuse saavutama.

Punased Sõstrad valisid kikilipsu

Läinud reedel rõõmustas ansambel kõiki Salme kultuurimajja kogunenud inimesi oma esinemisega Kikilipsupeol. Õhtu jooksul valiti ka välja parimad kikilipsusidujad ning kõige seksikama, suurema, soliidsema ja paremini välja kantud kikilipsu omanik.

Evely Aavik, Ivika Laanet

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 184 korda, sh täna 1)