Kuressaare linnuse kaitsetorni kolivad aastad 1950–1993 (5)

Kuressaare linnuse kaitsetorni kolivad aastad 1950–1993

KOOSTÖÖPARTNERID: Muuseumi direktor Endel Püüa (vasakul) ja mööblifirma tegevdirektor Robert Pajussaar kinnitasid, et koostöö on varemgi hästi sujunud ja ega nüüd kehvemini saa minna.
Foto: Peeter Kukk

Saaremaa muusemi ja Kalla Mööbel OÜ vahel eile sõlmitud lepingu alusel tuleb Kuressaare linnuse kaitsetorni neljale korrusele püsiekspositsioon aastatest 1950–1993.

Muuseumi direktori Endel Püüa sõnul osales ekspositsiooni mööbli ehitaja hankel ühtekokku kolm firmat. Kaks pealinna ettevõtet seljatas parima pakkumuse teinud kohalik Kalla Mööbel. “Kalla võitis, kuna tegi odavaima pakkumuse,” ütles Püüa Oma Saarele.

Direktor rõhutas, et sellist asja ei tule kuigi sageli ette, et üks muuseum saab endale nii kallist uut ekspositsiooni lubada. “Põhjus, miks muuseumid sageli nii kehvad välja näevad, on just see, et kõik atraktiivne maksab palju raha ja raha ei ole kuskilt võtta,” nentis Endel Püüa lepingute allkirjastamise järel.

Aastatepikkune töö kandis aga vilja ning tänu järjepidevusele saadi vajalik eurotoetus nii kindluse kui ka ekspositsioonide kordategemiseks. Kokku läheb ekspositsioon maksma 3,6 miljonit krooni. “Mul on süda väga rahul, et meie koostööpartneriks on Kalla Mööbel, kes on ennast juba Kuressaare linnuse ekspositsioonide alal näidanud,” on Püüa sõnul koostöö mööblifirmaga varemgi hästi sujunud.

Ka mööblifirma tegevdirektor Robert Pajussaar rõhus sellele, et eelmine ekspositsioon, mis muuseumile valmistati, õnnestus igati. “Tööde tellijad jäid teostusega väga rahule ja juba siis olid õhus ideed, et sellele võib tulla järg,” meenutas Pajussaar.

Torn suveks kinni

Ekspositsiooni ideelise autori Külli Rikase sõnul tähendavad mõningased remonditööd seda, et kaitsetorn, kuhu ekspositsioon rajatakse, tuleb paraku suvekuudeks kinni panna ning külastajad sinna sel ajal ei pääse. See on aga ainult ajutine, sest 2011. aastaks on kogu linnus jälle külastajate päralt.

Uue ekspositsiooni teeb huvitavaks just see, et erinevad teemad on korruste vahel ära jaotatud. “Alumisel korrusel on kokku võetud kogu “punane”– Saaremaa kui piiritsoon, kui suletud piirkond, seal on kogu administratiivne ja poliitiline pool,” tutvustas Rikas. Teine korrus seevastu tutvustab Saaremaad tol perioodil üleüldisemalt ja kolmas korrus kujuneb n-ö olmekorruseks.

“Üritame sinna sisse ehitada hruštšovka – korteri tolle ajastu mööbli ja sinna juurde kuuluvate asjadega, mida oleme Saaremaalt kogunud,” rääkis ta. Kõige kõrgem, neljas korrus võtab aga perioodi kokku aastatega 1987–1992. “Pisut tuleb sinna ka aastast 1993, sest siis läks sõjavägi Saaremaalt välja,” lisas Külli Rikas.

Endel Püüa avaldas omalt poolt lootust, et väljapanek peaks kõigi eelduste kohaselt valmima aasta lõpuks. Kevadel tehakse algust linnuse kaitsetorni siseremonditöödega ning mööblitegemiseni jõuab järg augustis-septembris.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 31 korda, sh täna 1)