Luumurrud ei ole väga ilma teinud (1)

Kuigi libedatel tänavatel kukkumisi tuleb ette pea iga päev, ei ole jää- ja lumetraumade hulk Kuressaare haigla andmeil tänavu suurem kui eelmistel aastatel. Kui jaanuaris vajas libedaga kukkumise tõttu arstiabi 75 inimest, siis veebruaris oli taolisi juhtumeid 53.

Ka märtsi esimese nädala jooksul, mil sula ja külma vaheldumise tõttu on jääd tänavatel rohkem, ei ole luumurdude ja muude traumade hulk Kuressaare haigla ravijuhi Reet Tuisu sõnul kasvanud. “Meie vaatepunktist on täitsa tavapärane. Luumurrud ei ole väga ilma teinud,” ütles Tuisk Oma Saarele.

“Tööd jagub meil alati ja traumad pole ainult jää või lumega seotud. Ilmastikuga seotud traumad moodustavad ainult teatud osa kõigist juhtumeist,” selgitas ravijuht. Tema sõnul pöörduvad inimesed kukkumise järel sageli hoopis oma perearsti poole.
Laupäeva õhtul kukkus Kuressaares otse koduukse ees Aili, kes jõudis haiglasse vaid tänu juhuslikule möödakäijale.

“Mind päästis kukkudes pisut see, et trepi kõrval oli suur lumehang, kuhu ma poolenisti sisse vajusin,” rääkis ta. Hang päästis siiski vaid osaliselt, sest teist kätt vigastas naine vastu treppi kukkudes nii raskelt, et omal jõul püsti tõusta ta enam ei suutnud.

“Vajusin aina sügavamale hange, sest käsi oli mitmest kohast murdunud ja rippus, toetada ei saanud kuskile,” rääkis ta. Aili hõikas tükk aega kedagi appi, kuni viimaks tuli Smuuli tänava majade vahelt noormees, kes ta istuli tõmbas, aitas kiirabi kutsuda ning jäi temaga koos meedikute kohalejõudmist ootama.
“Kleenuke noormees oli, hoidis kaamerat käes… Suure valu tõttu jäi mul ta nimi aga küsimata. Hõikasin talle küll suured tänud, aga ma tahaksin teda veel tänada,” avaldas Aili.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 24 korda, sh täna 1)