Juhtkiri: Kas igal külal on külavanem? (3)

Juhtkiri: Kas igal külal on külavanem?

 

Kaarma vald on hea näide, kuidas vallaelanikud ja kohalik võim saavad koostööd teha. Seal kandis on juba pikka aega külavanematest lugu peetud ja neid igati toetatud. Elu näitab seda, et kohalik elu areneb enam seal, kus aktiivsemad eestvedajad.

Külavanemaid on läbi aegade austatud ja nende sõna kuulatud. Tänapäeval on aga tihti nii, et külaelanike arv on jäänud nii väikeseks, et sisu sellel ametil justnagu polegi. Mis külavanemat sa ikka mängid, kui saad käske jagada vaid oma pere liikmetele ja ainsale naabrile.

Külavanema staatust ei ole riigikogu soovinud seadusega paika panna, on jätnud selle iga valla oma asjaks. Sellepärast sõltubki kõik sellest, kuidas vallajuhid külavanematesse suhtuvad. Kes peab neid kohaliku võimu abilisteks, kes niisama tüütuteks segajateks.

Külavanema olemasolu kaunistab külaelu ja teeb seda ühtsemaks. Saarevahte peab riik üleval, külavanemaid mitte. Kuigi esmane mõte ütleb seda, et need ametid on sarnased küll.

Kui iga küla endale külavanemat ei vali, siis võiksid need ametimehed väiksemates kohtades olla ju mitme küla peale. Ikka oleks keegi, kelle poole inimene murega pöörduda saaks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)