Sulav lumi rutjub katuseid maani maha (6)

Sulav lumi rutjub katuseid maani maha

PIHTLA ENDINE SIGALA: Katus murdus lume all pühapäeval.
Foto: Sander Loel

Sel nädalavahetusel tekitas sulav lumemass pahandust paljudel katustel Saare maakonnas.

Kokku vajusid nii vana sigala katus Pihtla külas kui ka Kõljala keskuses oleva talli katus. Neljapäeval kukkus suure kolinaga sisse Valjalas asuva juustutsehhi katus, mis pakkus varju vanadele seadmetele ja autodele.
Eile öösel vajus ära ka Kaar-ma valla Pähkla küla Kuuse talu katus, kuid sellele ei saanud saatuslikuks katusele sadanud lumi. Lund oli seal vaid mõni sentimeeter. Peremehe sõnul oli üks sarikaots vajutanud peale palgiotsale ning sealt ära vajunud, võttes kaasa katuse ja natuke kivimüüri.

Maja on kindlustatud

“Eks see oli mitme asja koosmõjul,” arvas peremees, kelle sõnul on katus tervelt ära vajunud, mitte nii, et lumi vajutas keskelt pooleks. Kuna maja oli kindlustatud, tuleb kohale ekspert, kes selgitab, mis katusega juhtunud õnnetuse põhjustas. Vaatamata sellele, et keegi viga ei saanud, hindab peremees õnnetuse hirmsaks katastroofiks.
Kuigi majal oli uus rookatus, oli tegemist siiski 130 aastat vana majaga, mis uut katust kandnud juba kaheksa aastat ning talunud rohkemgi lund, kui seal sel talvel peal on olnud.

Nii artiklid ajalehtedes kui ka sissevajunud katused ise on pannud mööda küla- ja linnatänavaid liikuma redelite, köite ja labidatega varustatud mehed. Ajalehtedes ilmub üha sagedamini kuulutusi, kus pakutakse abi lumekoristustöödel.
“Mõningad pakkumised on juba tulnud jah,” rääkis eelmisel nädalal kuulutuse lehte pannud Lauri, kes käib katustelt lund rookimas põhitöö kõrvalt. Lauri sõnul on ta ka teistelt katuserookijatelt kuulnud, et tööd on väga palju.

Kuna viimase nädala jooksul on meedia kajastanud mitmeid juhtumeid, kus lumekoormuse all ägavad katused on kokku kukkunud, siis on viimasel 4–5 päeval Kuressaare heakorra järelevalvespetsialisti Heino Vipi sõnul olnud näha ka palju katusepuhastajaid.
See on aga omakorda toonud kaasa olukorra, et lumekoristajat tellides tuleb teenust oodata kohati mitu päeva. “Ja loomulikult tekivadki järjekorrad, kui jätta asi viimase võimaluseni tegemata,” ütles Vipp, kes oli eile lõuna paiku tegemas linnas järjekordset ringkäiku tutvumaks olukorraga katustel.

Jääohvriks satub ka autosid

ERGO varakindlustuse osakonna juhataja Erko Makienko sõnul on nende kahjukäsitlusse laekunud viimaste nädalate jooksul alla kümne sellise juhtumi, kus inimese vara on katuselt libiseva jää või lumekuhila alla jäänud. Makienko märkis, et kindlustus hüvitab kahjud hoone omaniku eest vaid juhul, kui omanikul on sõlmitud vastutuskindlustus. Kui seda aga sõlmitud pole või ei ole viga saanud autol kaskokindlustust, jäävad kahjud hüvitamata.

Kuna kasko puhul rakendub omavastutus, siis on kannatanul Makienko sõnul alati mõistlik nõuda kahju välja selle tekitajalt. “Kui hoonel puudub vastutuskindlustus ja ka raha tekitatud kahju hüvitamiseks, siis on autoomanikul ainus võimalus kaskokindlustusega auto kiirelt korda saada,” rõhutas Makienko.

Kuressaares Turu tänaval juhtus nädalavahetusel õnnetus kummalisel kombel just vahetult pärast seda, kui lumekoristajad olid katuse lumest puhtaks teinud. Alles seejärel pudenes sealt alla jääkamakas, mis lõhkus maja ees seisnud auto. “Teoreetilises plaanis võib hoone omanik lumekoristusfirmale nõude esitada halvasti tehtud tööde eest, kas otse või siis kindlustusfirma vahendusel,” selgitas Makienko. “Kui teenust on ostetud, kuid see pole kvaliteetne, siis tekib küsimus, miks selle eest on makstud,” märkis ta.

Hoiatusi tasub tõsiselt võtta

“Ilma vaadates ja kogemustele tuginedes võib uskuda, et sarnaseid kahjusid on veelgi tulemas,” sõnas Salva Kuressaare esinduse juhataja Ülo Aavik.
Aaviku sõnul tasub tähele panna, et lõplik vastutus lume tekitatud kahjude eest lasub hoone omanikul või valdajal, kuna ohtliku lume ja jää eemaldamise organiseerimine on just nende kohustus. “Hooldusfirma kasutamine oma territooriumi korrashoiuks ei vabasta hoone/territooriumi omanikku tema enda seadusest tulenevast kohustusest ja sellega seotud vastutusest,” selgitas ta.

Evely Aavik, Kertu Kalmus

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 54 korda, sh täna 1)