Saaremaale maetud Vabadusristi kavalerid (2)

Saaremaale maetud Vabadusristi kavalerid (2)

RINDEMEHED: 28. augustil 1919. a Pihkvamaal Püha Nikandri kloostrile üllatusrünnaku teinud kitsarööpmelise soomusrongi nr 1 luurerühma mehed. Vasakult esimesena istub muhulane Mihkel Schmuul VR II/3 (hiljem Muul, 15.07.1887–18.08.1953; Juhan Smuuli poolvend), kolmandana Mihail Kesküla VR II/3 ja neljandana retke juht, ohvitseri asetäitja Heinrich Holm VR II/3 (23.08.1898–22.10.1943), kes langes II maailmasõjas idarindel võitluses Punaarmee vastu. Nikolai Tamm VR II/3 seisab vasakult kolmandana.
Foto N. Tamme tütre Rosalia Tamme kogust

Eesti Vabariigi kõrgeima sõjalise aumärgi – Eesti Vabaduse Risti (kõnekeeles Vabadusrist) – asutamisest möödus 91 aastat. Kokkuleppeliselt loetakse Vabadusristi sünnipäevaks Eesti Vabariigi esimest aastapäeva 24. veebruari 1919. Täna jätkame artikli avaldamist, milles räägitakse Saare maakonda maetud Vabadusristi kavaleridest. Loo esimene osa ilmus üleeilses Oma Saares ja selles oli juttu Kudjape, Kaarma ja Sõrve kalmistutele maetud Vabadusristi kavaleridest.

Kärla kant

Käesoleva kirjutise teemast lähtudes tundub Kärla kant olevat Saaremaa rahumeelsemaid, sest kõik kolm Kärla vallast pärit Vabadusristi kavaleri surid n-ö loomulikku surma ja on ka kodusaarele maetud: reamees Nikolai Tamm VR II/3 Saia kalmistule, reamees Mihail Kesküla VR II/3 Mõnnuste kalmistule ja kapral Mihkel Ohak VR II/3 Kärla kalmistule.

Edasi loe laupäevasest Oma Saarest.

Telli Oma Saar siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 80 korda, sh täna 1)