Jääpurjetajad sõidavad Hollandisse tiitlivõistlustele (2)

Jääpurjetajad sõidavad Hollandisse tiitlivõistlustele

MONOTÜÜP XV: Veljo Heinmets ja Roland Pildre on selle paadiklassi esisõitjad Saaremaal.
Foto: Erakogu

Jääd kattev lumi ei ole lasknud saarlastest jääpurjetajatel tiitlivõistlusteks korralikult valmistuda.

“Pole saanud suurt trenni teha, lumi tuli kohe peale,” märkis Veljo Heinmets vormi kohta, silmas pidades Monotüüp-XV klassi purjetamise maailma ja Euroopa meistrivõistlusi, Euroopa ja Balti karikavõistlusi.

Täna asub Hollandi poole teele kolm saarlaste Monotüüp-XV purjetamismeeskonda, et osaleda Monnickendammi linna lähistel asuval Gouwzeel peetavatel selleaastastel tiitlivõistlustel. Saarlastest võistlevad tänavu Veljo Heinmets – Roland Pildre, Kaarel Trei – Ott Kolk ja Priit Saarlaid – Urmas Kruusmägi.

“Ei tea midagi,” polnud eelmisel aastal Balti karika võitnud ning maailma ja Euroopa jõukatsumisel neljandaks tulnud Heinmets eesootava suhtes ülearu optimistlik.
Algselt olid võistlused plaanitud Poolasse, kuid paremate ilmaolude tõttu korraldatakse need lõpuks Hollandis. Heinmets teadis rääkida, et jää võistluspaigas pidi olema täiesti lumevaba, mis võimaldab hea tuule korral kiireid sõite.

Info võistluste kodulehel kinnitab Heinmetsa sõnu. “Must jää, lund ei ole, minimaalne jääpaksus 16 cm ja ilmateade lubab lähipäevadel külma,” kirjutatakse Gouwzee kohta, kus on jääpurjetamisega tegeletud juba 19. sajandist.


Monotüüp-XV

Leiutatud 1932 Eestis
purjepind 15 m²
pikkus 7,5 m
laius 4,2 m
masti kõrgus 7,2 m
minimaalne kaal 205 kg
meeskond 1–2 sõitjat

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)