Saaremaa suvilatest kiputakse kokkuhoiu nimel loobuma (19)

Kui eestlastest suvekodu otsijate jaoks on Saaremaa seni olnud üks suuremaid lemmikuid, siis viimase poole aasta jooksul on kinnisvara ostu-müügi tehingute hulgas täheldatud eelistuste muutumist. Nimelt on Saaremaal suvekodu omav mandrirahvas hakanud oma siinseid eluasemeid maha müüma ja asemele soovitakse leida suvist peatuspaika Läänemaa rannikuäärsetes valdades.

“Põhiline eesmärk on soov kokku hoida aega ja raha,” ütles Domus Kinnisvara juhatuse liige Raul Reino. “Inimesed on muutunud ratsionaalsemaks ja loetakse iga krooni ning mandri läänerannikule saab oluliselt kiiremini ja odavamalt,” selgitas ta. Põhjuseid tuues on kinnisvarafirma kliendid öelnud vahel ka päris otse, et on ikka suur vahe sees, kas sõita autoga kohale 1–1,5 tundi või oodata sadamas ja sõita pool päeva.

Saaremaa suvilaomanike seltskond on Reino sõnul seinast seina. “Meie oleme rohkem kokku puutunud eestlastega, kes enamjaolt elavad Tallinna piirkonnas,” märkis ta, lisades, et kindlasti on need inimesed ka keskmisest jõukamad. “Nende hulgas on nii nooremaid perekondi kui ka juba pensionieale lähenevaid paare, kes tahavad eemale urbaniseerunud keskkonnast ning nautida vaikust ja rahu,” kirjeldas kinnisvarafirma esindaja tüüpilisi suvekodu omanikke.

Kinnisvarafirma andmeil on põhiline nõudlusobjekt umbkaudu pool miljonit maksev maamaja. Läänemaal on praeguse seisuga pakkuda keskeltläbi 200 maja. Nende hulgas on nii uuemaid kui vanemaid, kuid peamiselt otsitakse unikaalseid objekte, millel vanust pool sajandit ja enamgi veel.

Maaklerid on Reino sõnul täheldanud ka, et vanu maju ja talukohti eelistatakse rohkem seepärast, et kui vanasti maja ehitati, siis valiti väga hoolikalt asukohta. Seega on levinud tugev uskumus, et vanad talukohad on hea auraga.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)