Juhtkiri: Teadmatus on vabastav

Juhtkiri: Teadmatus on vabastav

 

Tänases Oma Saares jõudis lõpule identiteedivarguse lugu, mille puhul rakendati paljuräägitud karistusseadustiku paragrahvi, mis pidi inimest kaitsema selle eest, et keegi tema isikuandmeid kurjasti pruugib.

Pärast põhjalikku uurimist selgus, et igasugust teise inimese identiteedi väärkasutamist siiski kuriteona käsitada ei saa. Võtad suvalise inimese foto, paned kuhugi üles, kirjutad juurde, et pildil on kaamel, ning keegi ei saa sind süüdistada. Et sa inimesest kaameli tegid. Hoopis see inimene, kui ta tunneb end solvatuna, peab oma kulu ja kirjadega käima tsiviilkohtus ja tõestama, et ta pole kaamel.

Öeldakse, et seaduse mittetundmine ei vabasta vastutusest. Samas on paljude paragrahvide puhul rakendatav ka karistus ettevaatamatu teo eest. Antud juhul polnuks siis see, et pildi näppaja kahtlustatavat ei tundnud, säärane põhjendus, mis vastutusest vabastaks.

Hea on see, et kriminaaltalitus asja uurida võttis ja nüüd on vähemalt üks praktiline näide olemas, kuidas seadus toimib või siis ei toimi. Kahju on sellest, et kannatanud neiu peab ikka ja jälle seletama, et tema ei ole biseksuaalse orientatsiooniga Annika, kellena teda internetis esitleti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)