Ooperipäevad toovad Saaremaale üle pooletuhande maineka esineja

Ooperipäevad toovad Saaremaale üle pooletuhande maineka esineja

OOPERITÄHT MOSKVAST: Hilba Gerzmava Stanislavski ja Nemirovitš-Dantšenko nimelisest Moskva akadeemilisest muusikateatrist on üks säravaid tähti, kes tuleb tänavustele Saaremaa ooperipäevadele. Eile saatis tema lauldud aariat Piia Paemurru.
Foto: Peeter Kukk

Täna hommikul kell 10 alustatakse Saaremaa ooperipäevade piletite müüki Estonia ja Vanemuise kontserdisaali, Jõhvi ja Pärnu kontserdimaja kassades ning Kuressaares Arensburgi hotellis.

Esimesel viiel päeval on piletid saadaval ainult Eesti Kontserdi piletikeskustes, alates tulevast esmaspäevast on pääsmeid võimalik osta ka Piletimaailma veebipoest.
Ooperipäevade peakorraldaja Marika Pärk ütles Oma Saarele, et täna tulevad müüki sooduspiletid, mida on võimalik osta just nii palju, kui neid jätkub. “Sooduspiletitel on limiit, igas hinnaklassis on neid kindel ports ning etenduste lõikes on sooduspileteid erinev hulk,” rääkis Pärk.

Saaremaa ooperipäevade kunstiline juht Aarne Mikk tõdes, et on tunnetatav – ooperipäevade vastu on tekkinud usaldus. “Usun, et oleme taas kord suutnud kokku panna kava, mis pakub mitmekülgse elamuse ooperi- ja kammerlaulu sõpradele,” ütles Mikk.
Tema sõnul on oodata teatud mõttes agressiivset ooperisuve, kuna nädala jooksul tuuakse Saaremaale kolm teatrit – Stanislavski ja Nemirovitš-Dantšenko nimeline Moskva akadeemiline muusikateater, Vanemuine ja rahvusooper Estonia.

Lisaks on oodata lasteooperi maailma esiettekannet Kuressaare Linnateatris – nimelt toob Estonia Saaremaale Olav Ehala ja Leelo Tungla “Käsikivi kosmosest”. “Tahaksin rõhutada, et me ei tule siia formaal-selt, me tahame ooperipisikut süstida noorte saarlaste südamesse. Tänavu suvel, kui me alustame Eino Tambergi loomingulise õhtuga, kus Estonia solistid esitavad katkendeid ooperitest “Lend” ja “Cyrano de Bergerac” ja “Raudne kodu”, siis on seal kaastegev tütarlastekoor Laine Lehto juhendamisel,” avaldas Mikk.

Ta lisas, et tänavu on ka kavas kuulutada koolilastele välja kaks konkurssi: üks ooperiarvustuste ja teine – silmas pidades Verdi “Maskiballi” – maskide meisterdamise võistlus.
Rääkides etendustest-kontsertidest tõdes Mikk, et lisaks Moskva teatri Verdi “La Traviatale” ja Puccini “Madama Butterflyle”, Vanemuise Mozarti “Figaro pulmale” ja rahvusooper Estonia Verdi “Maskiballile” toimuvad ka tänavu kirikukontserdid.

Nii laulab Ain Anger Kihelkonna ja Kaarma kirikus, kontsertidega astuvad üles ka Lauri Vasar ja Annely Peebo. Kontsertetendusega “Vooruslike naiste litaania” tuleb Saaremaale Hortus Musicus ja Kuressaare kõlakojas annab kontserdi Estonia Brass.
Muidugi on ooperipäevade kavas traditsioonilised autogrammitunnid Arensburgi ooperikohvikus.
Kokku toob ooperifestival Saaremaale enam kui pooltuhat esinejat. Marika Pärk ütles, et kõikidele otsib tekid, padjad ja katuse pea kohale Mere reisibüroo, kellega tehti koostööd ka üle-eelmisel aastal.

Ooperimaja täiendatakse

Ooperimaja tuleb publiku jaoks Pärgi sõnul samasugune, esinejate jaoks seatakse aga üles suuremad külglavad, kuna dekoratsioonide maht on suurem. “Veidi tuleb juurde ka seinte tuulekindlust ning praegu on veel vaidlusalune tagaseina katmine,” rääkis Pärk, kelle sõnul on avaldatud ka arvamust, et linnusesein ooperimaja tagaseinas sobib õhustikuga ja tekitab erilise aura.

Paraku jäi aga see osa publikust, kes istus tagumises reas, väga ilma meelevalda. “Ma arvan, et selle osa me otsustame käigu pealt – kui päike paistab, siis on tagasein lahti, aga kui tuleb vihma, jõuame selle ka kiiresti kinni katta.”
Eilsel pressikonverentsil pakkus muusikalist külakosti Moskva ooperitäht Hilba Gerzmava, keda on pärast Saaremaa ooperipäevi võimalik kuulata New Yorgis. Eesti Kontserdi direktori kohusetäitja Marko Lõhmus ning Stanislavski ja Nemirovitš-Dantšenko nimelise Moskva akadeemilise muusikateatri peadirektor Vladimir Urin kirjutasid eile alla ka koostöölepingule.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)