Traktoristiametist tüdinu õppis mööbliennistajaks (6)

Traktoristiametist tüdinu õppis mööbliennistajaks

AEGANÕUDEV NIKERDAMINE: Tooli restaureerimine võtab Reinis Pihli sõnul aega omajagu, kuna enne tööle asumist tuleb tuhnida ajalooraamatutes, et aimu saada, milline see mööblitükk omal ajal täpselt välja nägi.
Foto: Egon Ligi

Kuressaare ametikoolis kaks aastat õhtuti ja nädalavahetustel restauraatoriks õppinud 48-aastane Reinis Pihl taastas lõputööna toolid, millel supelsaksad saja aasta eest kuursaali ees suviti istusid.

“Mõte restauraatoriks õppida tekkis aastate eest. Kunagi oli ajalehes kuulutus, kus kuulsad restauraatorid pakkusid sellist kursust ja sealt sai see huvi alguse,” meenutas värske koolilõpetaja, kes tegelikult puutööd juba ammu oma hobiks pidas.

Õppinud traktorist

Enne uue ameti selgeks õppimist oli Pihl teinud aga hoopis teistsugust tööd, mis samuti sai selgeks õpitud siinses ametikoolis. “Varasemalt õppisin ametikoolis traktoristiks,” rääkis mees. Pidevast nokitsemisest autode ja traktorite kallal sai tal aga pikapeale küllalt.
Praegu töötab kuldsete kätega mees Saaremaa kunstistuudio juhataja Anne Tootmaa juures. “Teen klaasvitraaži,” mainis ta. “Kui nägin kunagi vanaaegset kappi, kus olid vitraažidega uksed, sain mõtte minna Anne juurde seda õppima,” rääkis Pihl.

Edaspidi tahaks Reinis Pihl kindlasti uue ameti juurde jääda. Ainuke mure on tema sõnul see, et mööbli restaureerimise võimalusi on Saaremaal vaid kahes ettevõttes ning sinna tööle saada pole ilmselt kuigi lihtne.
Mandril oleks selliseid võimalusi rohkem, aga saart ei taha mees mingil juhul jätta. “Ma ei kavatse mitte kunagi Saaremaalt välja minna, aga seda ametit ma ka kindlasti ei jäta,” on Pihl konkreetne.

Tahaks korraldada puutöökursusi

Kuigi uut ametit tuli õppida teisipäeva- ja neljapäevaõhtuti ning nädalavahetustel, ei tüüdanud pidev linna vahet sõitmine teda kuidagi. “Mitte mingil juhul, see oli ikka väga huvitav. Kahju isegi, et läbi sai,” naeris ta, nentides, et edasi on tal omal käel restaureerimisest kindlasti veel palju õppida. Lisaks on mehel mõttes avada oma kodukohas puutööring, kus ta õpitut kõigi huvilistega jagada saaks.

“Mõtted mõlguvad sedapidi, et maainimene nagu ma olen, ja siin Kaali kandis on elu nõnda soikus, võiks ju täitsa teha nii, et võiksin inimestele oma kodus töökojas kas või õpetada restaureerimist ja puutööd,” on Pihlil uue ametiga ilusad plaanid.
Kuressaare ametikooli teabejuhi Taavi Tuisu sõnul on elukestev õpe üks kooli kindlatest suundadest. See on eriti tänuväärt just praegusel ajal, kui töötuid on palju ning sootuks uue ameti selgeks õppimine võib olla ainus pääsetee.

Õpilaste seltskond kirju

“Eks me olegi järjest rohkem elukestva õppega tegelevad lisaks põhikooli ja gümnaasiumi järgsele päevaõppele,” ütles Tuisk. Ametikooli õpilaste seltskond on teabejuhi sõnul kirju. “Kes käib töö kõrvalt koolis, kes on varem ühe kooli juba lõpetanud,” märkis ta.
Kui palju selliseid usinaid õpilasi praegu on, kes on Pihli kombel elus kannapöörde otsustanud teha ja asunud hoopis uut ametit õppima, ei osanud Tuisk täpselt välja tuua. Rohkem võib taolisi ümberõppijaid kohata lisaõppe erialadel. Sellised ametid on näiteks hooldustöötaja ja lapsehoidja.


Ametikoolis jagati välja 64 lõputunnistust

Eile said Kuressaare ametikooli lõputunnistuse 64 inimest, kes õppisid kokaks, paadiehitajaks, majutusteenindajaks, üldehitajaks, mööblirestauraatoriks ja tegevusjuhendajaks.

Kokk (KP-41). Rühmajuhataja Õile Aavik. Pille Aus, Kaisa Kannik, Mihkel Koppel, Eveli Kull, Kristiina Lember, Sirli Pukk, Deisi Püssa, Triin Raamat, Kairi Saar, Kadri Saar, Fleur Šprenk, Tauri Truu, Heliis Vikat, Paula Välik.
Kokk (KP-42). Rühmajuhataja Taimi Kiissa. Kerli Kald, Sten Karlson, Maarja Kaselaid, Tiina Kirs, Kristi Kuhi, Eneken Linnasmäe, Rannar Malk, Eha Pahapill, Siiri Riitmuru, Keret Tasa, Marika Vana.
Kokk (KP-43). Rühmajuhataja Marge Leimann. Tanel Aumere, Heleri Aus, Maili Esko, Kairi Kaasik, Märt Käär, Galina Latkina, Siim Loog, Viktoria Lõhmus, Vardo Pruunlepp, Ivo Rebane, Maarja Saksakulm, Liana Veskis.

Paadiehitaja (PE-4). Rühmajuhataja Ivar Metsküll. Edmar Hõbenik, Kaspar Kõiv, Raido Laustam, Ott Märtovski, Kalev Ojamaa, Karl Truutsi.

Üldehitus (E-32). Rühmajuhataja Tiia Jõgi. Oskar Krüger.

Majutusteenindus (MT-4). Rühmajuhataja Elfi Valge. Anne Krajeva, Elen Süld.

Mööblirestauraatorid (MR-2). Rühmajuhataja Tõnis Oja. Tatjana Enno, Tiina Haramaa, Perti Kask, Angela Koppel, Eha Kuusk, Anneli Lember, Hans Madisson, Marite Madisson, Reinis Pihl, Lemmi Saun, Tiia Tasane, Helle Timm.

Tegevusjuhendajad (TJ-1). Rühmajuhatajad Sirje Pree ja Kai Rannastu. Margo Joost, Sirje Lember, Marge Massa, Tiia Pea, Age Rassel, Valvu Roost.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 489 korda, sh täna 1)