Luulupe hobusekasvataja Heino Kallas lasi vigastada saanud hobusest sügisel teha konserve ja vorsti, mis mehe enda sõnul maitsevad tõeliselt hästi.
Kallase sõnul lasi ta hobuselihast valmistada konserve ning sinkvorsti, õllevorsti ja vorsti nimega Kuldne nii enda tarbeks kui ka tuttavatele jagamiseks.
Kallase sõnul sai lihaks tehtud kolmeaastane ruun, kes sügisel libedaga karjamaal joostes ja kukkudes ristluu ära väänas. “Hobune ei saanud enam püsti ja muud polnud temaga teha kui ainult lihaks,” rääkis Kallas, lisades, et riik lõpetas hiljuti hobusekorjuste utiliseerimise toetamise, mistõttu kuluks selleks 3000–4000 krooni. Hobusekasvataja sõnul sai ta oma Eesti tõugu hobuselt 220 kilo konditustatud liha.
Heino Kallas rääkis, et on ka varem hobust toiduks tarvitanud. Aastaid tagasi veristati tema majapidamises paari kuu vanusena vigaselt sündinud varss. “Ütlesin sulasele, et tee see varss koerale söömaks, aga sulane ütles mulle, et kuule, mees, mis sa siis ise sööd, kui sa sellise ilusa varsa koerale söödad,” meenutas kogenud hobusekasvataja. “Ja oligi nii, et panime liha soola ja tegime ise kodus suitsuliha. Sai parajalt soola ja parajalt suitsu ja oli viimase peal delikatess,” kinnitas ta.
125 hobuse omaniku Heino Kallase sõnul langeb tal igal aastal erinevatel põhjustel karjast välja 2–3 hobust ja need kõik võiks teha vorstiks ja konserviks. Kahjuks ei ole Eestis kombinaati, kus hobuseliha ametlikult töödeldaks. “Iseenesest on seda kogu aeg tehtud, aga see on kõik põrandalune kaup,” teadis Kallas, kelle sõnul müüakse poes sageli hobuse- ja põdralihasegu põdralihavorsti pähe.
“Inimesed, kes seda ostavad, on rääkinud, et nad söövad küll põdralihavorsti, aga hobuselihavorsti ei sööks iialgi,” naeris Kallas, kes ka ise jagas osa oma hobuselihatoodetest laiali ilma, et oleks nende koostise kohta kõik ausalt ära rääkinud.
Heino Kallas ütles, et eestlastel ei maksaks mitmes riigis söödavat hobuseliha peljata, sest hobune on puhas loom ja kasvab ainult taimetoidul. “Mitte nagu siga, kes sööb inimese ka ära, ainult kummisaapad jäävad järele…”
Mis seal Haeskas siis on, nii huvi pärast küsin? Hobused on talvel õues? Heine pole ees? Lugesid ikka kõik ribid üle? Või millest sa järeldad, et näljas?
kusagil süüakse ka koeri ja kasse, nii- laseme aga hea maitsta.
loll oled. hirv ja põder on sõralised, hobune kabjaline
kui sa sa sõrgu ja kapju sööd siis küll. Lihal pole erilist vahet, suured neljajalgsed vähese rasvaga rohusööjad kõik.
no jah,sigasid peetakse ju nüüd ka lemmikloomadeks ja hoitakse toas.kas see tähendab,et ka sealiha ei ole enam normaalne süüa?
Koeri-kasse süüakse kusagil idapool aga nt Prantsusmaal on hobuseliha küll täiesti tavaline toit kui Euroopasse jääda.
Kunagi oli ühes kaupluses müügil ÖÖBIKUKEELE vorst. Lähemal uurimisel selgus ka koostis: 1 ööbiku keel, 1 hobune…
Lugude sari,mis minu lemmikloomast saab.
appi kui haige, miks sellisel inimesel on üldse loomad? Hoidke sel näljasel silma peal, varsti hakkavad sugulased kaduma.
Täiesti mõistlik käitumine hobusekasvataja poolt. Mehel on talupojatarkus peas alles ja kaks jalga tugevasti vastu maad.
Kõrvalseisjatel aga oleks oluline vahet teha lemmiklooma pidamisel ja karjakasvatusel.
Te ise ikka teete vahet,targuti.
Hobuselihast tehtud vorsti, saaremaist, on isegi söödud kunagi ammu (12 a. tagasi). Väga hea maitses!
Segane vennike. Olen temast ennegi kuulnud kohutav, sellepärast ta oma hobusied näljutab ,et liha saada! Haige inimene .. Minge vaadake Haeskas kuidas hobused elavad.. Need v6ib siis ju k6ik vorstiks teha!
Ma juba kujutan ette kuidas ta seal põlve otsas neid hobuseid nügib.
Ja mitte mingit euronõudeid. Väga puhas toodang :D
Ehtne lihunik see Heino ..
Soovitan vägagi loomakaitsel neid vaeseid hobuseid vaatama minna! Hobused, kes aastaringselt väljas ilma peavarjuta elavad, hetkel paksus lumes, jääpurikad seljas. Kurb pilt. Peremees pidi küla mustlammas ja suli olema….
Eesti traditsiooni kohaselt siiski teatud loomi ei sööda, olgu neil nii hea ja puhas liha kui tahes. Need on loomad, kes on aastatuhandetega inimesele piisavalt lähedaseks saanud, et neid sõpradena ja abilistena, mitte lihakariloomadena käsitleda. Eestis peetavatest loomadest siis kindlasti koerad ja hobused, keda ei ole meil ajaloolisel ajal küll kunagi toiduks kasvatatud.
sa SASS uuri ajalugu vanad eestlased söid hobuseid
Nõukogude ajal ei olnud ilus maad omada, nüüd on. Kui anda meestele seaduslik õigus mitut naist pidada, unuks kohe traditsioon ära. Nüüd, masu ajal, ei taheta hobuse liha süüa – tähendab, masu ei ole veel päris kätte jõudnud.
veneajal tehti Saaremaal nutriakonservi. Nutria on sisuliselt ruur rott. Asi see siis hobust süüa pole, mis on nagu põder, või suur hirv.
Hobune on nagu põder või suur hirv,Teie zooloogia-õpetaja naerab ribadeks.
Sa vist jätsid minu jutust lugemata sõna “ajaloolisel ajal”, mis Eesti aladel algas 13. saj, seega ei käi jutt vanadest eestlastest, vaid viimasest 800 aastast.
Jah mulle ka onu Kallas sümpaatne ei pole, aga midagi nii lolli nagu sina Tross kirjutasid, ma ei seedi silmaotsaski. Mine ehita siis põdrale ka metsa varjualune, tainapea. Eesti hobune on aborigeene tõug, kes saab omadega ideaalselt ka vabapidamisel hakkama. Kusjuures ka siis, kui talle tagada piisavalt suur maa-ala, kust ta saab ise kulu välja kraapida, ilma et peaks heinagi juurde andma. Ja usus mind-Kallase hobused saavad heina. Sinusuguste lollide pealekaebajate pärast peavadki normaalsed hobusepidajad värisedes loomakaitsjaid ootama-sest keegi kitus et hobune (KUJUTAD ETTE!) on talvel lumega ões! Selle peale kallis loomasõber ei tule, et hobusel on paks aluskarv, millest vesi isegi suurema sajuga läbi ei tule ja ammu on möödas ajad, kui loomi peeti nii, et visati sügisel sooja lauta oma sõnniku peale seisma kuni kevadeni, niiet tilgad vaesel loomal kasuka küljes rippusid, õhk nii paks et lõika noaga. Krt loll plämin sinusuguste puhul suhu tagasi. Minu hobustel näiteks on varjualune ja tead mida nad seal tegemas käivad?-ÕIGE! Sittumas! Nüüd kulla Tropp, mine ja vaata, kuidas su koer kuuri taga meetrise ketijupi küljes elab.
on inimesed söönud üksteist.enamus vorsti koostisest koosneb värvitud maitsestatud plõgast,mille päritolu on parem mitte teada. lõpetege peenutsemine.
kihelkonna mnt säästukas on hobusekonservid müügil, 35 eeku per jupp. Päris maitsev söök leiva peale, olgugi, et hobuseliha seal vist oli ainult pool.
siis on hobuse pidamisest mingit kasu ka, kui saab mingi aeg vorstiks teha.
Ja selle asemel et siin küsimusi esitada pane googel otsingusse otsingusõna laminiit ja saad oma vastuse kätte.
Eks mulle meeldib oma kabjakesi kange külmaga õues külmutada ja peavarju polegi vaja, sest olen ju loom. Ja peremees teab oma soojas toas kui hää mul olla on.Aga euroraha kukub peremehele- tiks, tiks….
Inimene kes looma kasvatusest midagi ei tea võiks enne asja uurida lähemalt kui siia teravalt kommenteerima tuleb. Palun vaadake eesti peal ringi ja õelge mitu protsenti kogu eesti loomakasvatajatest peavad loomi õuaes aasta ringselt, ma arvan et tugevasti üle poole. Ja selle konkreetse inimese jures kellest siin räägitakse ei ole loomad näljas vaid täiesti normaalse toitumise juures ja enamus isegi liiga paksud nii et peaksid hoopis dieedil olema mitte hea sööma peal, tänapäeva suurem probleem on eesti hobuse juures hoopis laminiit( mida muidugi siinsed suured loomaarmastajad ei tea sest neil pole looma pidamis kogemust ega haridust) mille kätte võivad hobused isegi surra kui midagi ette ei võeta. Ja selge on ka see et iga inimene kes meie eesti väikses külas paistab natuke rohkem välja kui teised küla elanikud on kohe suli ja must lammas, see on eestlase loomulik kadesus ja sinna pole midagi teha.
Targutamise asemel kirjutage lühidalt,mis on laminiit?