Leisi valla hobusekasvataja laskis hobusest õllevorsti teha (28)

Luulupe hobusekasvataja Heino Kallas lasi vigastada saanud hobusest sügisel teha konserve ja vorsti, mis mehe enda sõnul maitsevad tõeliselt hästi.

Kallase sõnul lasi ta hobuselihast valmistada konserve ning sinkvorsti, õllevorsti ja vorsti nimega Kuldne nii enda tarbeks kui ka tuttavatele jagamiseks.
Kallase sõnul sai lihaks tehtud kolmeaastane ruun, kes sügisel libedaga karjamaal joostes ja kukkudes ristluu ära väänas. “Hobune ei saanud enam püsti ja muud polnud temaga teha kui ainult lihaks,” rääkis Kallas, lisades, et riik lõpetas hiljuti hobusekorjuste utiliseerimise toetamise, mistõttu kuluks selleks 3000–4000 krooni. Hobusekasvataja sõnul sai ta oma Eesti tõugu hobuselt 220 kilo konditustatud liha.

Heino Kallas rääkis, et on ka varem hobust toiduks tarvitanud. Aastaid tagasi veristati tema majapidamises paari kuu vanusena vigaselt sündinud varss. “Ütlesin sulasele, et tee see varss koerale söömaks, aga sulane ütles mulle, et kuule, mees, mis sa siis ise sööd, kui sa sellise ilusa varsa koerale söödad,” meenutas kogenud hobusekasvataja. “Ja oligi nii, et panime liha soola ja tegime ise kodus suitsuliha. Sai parajalt soola ja parajalt suitsu ja oli viimase peal delikatess,” kinnitas ta.

125 hobuse omaniku Heino Kallase sõnul langeb tal igal aastal erinevatel põhjustel karjast välja 2–3 hobust ja need kõik võiks teha vorstiks ja konserviks. Kahjuks ei ole Eestis kombinaati, kus hobuseliha ametlikult töödeldaks. “Iseenesest on seda kogu aeg tehtud, aga see on kõik põrandalune kaup,” teadis Kallas, kelle sõnul müüakse poes sageli hobuse- ja põdralihasegu põdralihavorsti pähe.

“Inimesed, kes seda ostavad, on rääkinud, et nad söövad küll põdralihavorsti, aga hobuselihavorsti ei sööks iialgi,” naeris Kallas, kes ka ise jagas osa oma hobuselihatoodetest laiali ilma, et oleks nende koostise kohta kõik ausalt ära rääkinud.
Heino Kallas ütles, et eestlastel ei maksaks mitmes riigis söödavat hobuseliha peljata, sest hobune on puhas loom ja kasvab ainult taimetoidul. “Mitte nagu siga, kes sööb inimese ka ära, ainult kummisaapad jäävad järele…”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 88 korda, sh täna 1)