Ajakirjanik arvab: Mis maksab kolmveerand tundi pikem hommikuuni? (3)

Mulle läks see ühel hommikul maksma täpselt 3 krooni (sõit läks tavalisest pikemaks) ja suhteliselt kehva tuju. Esimesest pole kahju, teisest küll.

Ma ei sõida igal hommikul bussiga, aga mitte ka vaid kord kuus. Igal nädalal kord või paar ikka ette tuleb. Mul on võimalus bussile minna pea et koduväravast, mida ka sagedasti teen, ning selle bussiga sõita on alati kena. Lahkelt ruumi ja reeglina ka toredad bussijuhid.

Teine võimalus bussisõiduks on veel – tulla mõne kilomeetri kaugusele nn põhimaanteele ja istuda bussi sealt. Kahel hommikul olen otsustanud viimase variandi kasuks. Ikka selle kolmveerand tunni pärast. Ja mõlemal hommikul oli buss rahvast nii triiki täis, et vaevalt jätkus linna jõudmiseni bussis õhku. Ilma naljata kusjuures.

Bussis on kohti 18+9, viimased siis seisukohad. Ma ei hakka ütlemagi, mitu inimest ühel hommikul bussis püsti seisis, mõni agar tahab äkki bussijuhiga riidlema hakata, et see reisijate vastu inimlik oli. Samal põhjusel ei ütle ma mustvalgel välja ka seda, millal täpselt ma bussiga sõitsin. Aga ega olegi vahet, sest see pole mitte nende kahe hommiku probleem, see on pigem reegel.

Püstiseismises pole ju iseenesest midagi halba, aga kes on praeguste maaliinibussidega sõitnud, teavad, kuivõrd ebamugav see on. Toru, millest kinni hoida, mis on muide üldse ainuke eenduv osa, millest haarata, on nii kuramuse kõrgel, et ma oma meeter kuuekümne kaheksaga kõõlun selle küljes kui pärdik loomaaias. Aga ühel hommikul seisis minu kõrval umbes meeter viiekümne kaheksane tütarlaps…

Ma olen korduvalt näinud sama liini bussi pilgeni täistopituna. Olen näinud tee ääres peatuses käsi laiutavaid inimesi, kui buss mööda tuhiseb, sest bussi peale lihtsalt enam ei mahu. Olen võtnud peatusest auto peale inimesi, kes on samal põhjusel nõutuna tee äärde seisma jäänud.
Ma ei tea, kas see nüüd on siis tõesti see pingsalt taga aetud optimeerimine, aga seda ma julgen küll öelda, et inimlik pole see kuskilt otsast.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 31 korda, sh täna 1)