Kuressaare mees pakub torude sulatamise teenust (8)

Kuressaare mees pakub torude sulatamise teenust

TORUD KORDA: Jaanus Tamm soojendab WC-poti külmunud veetoru, milleks pidi eelnevalt üles võtma ka tüki põrandat.
Foto: Peeter Kukk

Oma Saares kolmapäeval pealkirja all “Külmunud torude sulatajat annab tikutulega otsida” kajastatud probleem leidis tõhusa lahenduse, kui staažikas Kuressaare torumees Jaanus Tamm asja ette võttis.

Pikka aega kestnud ja paar päeva tagasi ka saartel rekordi püstitanud pakane koos tormiga on teinud seda, et paljude vanemate majade veetorustikud on külmunud.
Näiteid pole vaja kaugelt otsida. Kolleeg Toivo Vaik tunnistas ausalt üles, et tema oli üks neist, kes püstitas paar päeva tagasi Eesti vabariigi kõigi aegade elektritarbimise rekordi: “Sulatasin majas kahe puhuriga kolm tundi torusid. Lahti sain!”

Kuressaare Elamute Hoolduse dispetšeri Elle sõnul on tema telefon viimastel päevadel sõna otseses mõttes punane ja hädas on eelkõige vanemate puumajade elanikud.
“Oleme täitsa jännis,” rääkis naine. “Kõige hullem on see, et meie mees käib kohal küll, kuid torusid lahti ei saa. Tee mis tahad, käi mitu päeva järjest… 13. jaanuaril oli väljakutse Jaama 4 majja, siis sai vee lahti ja nüüd eilsest on seal torud jälle kinni.”

Elle sõnul pole uutes majades veetorude külmumisi õnneks ette tulnud, see probleem on valdavalt väiksematel ja ahiküttega majadel, kus mõnes korteris talvel ei elatagi. Need on nüüd kütmata ja naabrid on hädas.
“Neljapäeval käisin viies majas ja tulemus oli null. Täna jooksen jälle nende majade vahet,” kurtis Sven

Aavik, Elamute Hoolduse töömees. “Ei pääse ju torudele ligi. Mismoodi sa hakkad teise mehe majaseina või põrandat üles võtma. Ja kui siis ühes korteris on veetoru külmunud ja naabril pole, tekivad erinevad situatsioonid. Mõnikord saad kuulda sellist sõimu, et… Naaber pole näiteks nõus, et tema seinakontaktist puhuri jaoks voolu võetakse. Temal on vesi olemas, pole tema probleem…”

Sven Aavikul on puhur, sellega ta toimetab, kuid vanades majades tuleb olla eriti ettevaatlik. “Iialgi ei tea, mis seal põranda all on, kas ajalehepaber või vatt. Föön – see on veel hullem, see on kuradima ohtlik.” Aaviku sõnul on palju neid maju, kus talviti osa kortereid tühjad. Pahatihti ongi toru jäätumise põhjus just selles kütmata korteris ja ega siis palju muud üle jäägi, kui tuleb oodata jaanipäeva, sõnas mees.
Oma Saar nentis kolmapäevases lehes, et torude sulatajat annab otsida lausa tikutulega. Selle peale teatas meie kodulehel FIE Jaanus Tamm (tel 57 412 847), et tema koos paarimehega saab hädasolijaid aidata. Võetagu ainult ühendust.

Neljapäeval oli meestel juba kolm väljakutset ja igal pool said nad nn põhivee jooksma. Kui tarvis, võtavad mehed ka seina ja põranda lahti, et veele ligi pääseda. Jaanus Tamm rõhutas, et pärast teevad nad lõhutu ise kenasti korda ja annavad peremehele veel head nõu ka, kuidas oma maja veetorusid edaspidi külmade eest kaitsta.

Üks selline abinõu tõesti on. Rondum Trendi juhataja Priit Ruga sõnul on igas ehitustarvete poes müügil säärane küttekaabel, mis pannakse veetoru sisse või peale. Eriti ekstreemsetes kohtades on see lausa hädavajalik. Kaabel maksab umbes 200 krooni meeter. Kuid see töö tuleb ette võtta juba eeloleval suvel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 280 korda, sh täna 1)