Orkaan võttis Paiküla metsas tuurid üles (8)

Orkaan võttis Paiküla metsas tuurid üles

NÕÕ, ORKAAN! PAIKÜLA TALITEED ON SINU PÄRALT: Riidu talu peremees Jaagup Kallas rõõmustab koos reesõitu nautiva Riina Elleriga toreda talve üle.
Foto: Peeter Kukk

Lumi, lumi ja veel kord lumi. Paiküla imetoredas metsas samamoodi nagu mujal Saaremaal ja Eestis tervikuna. Puudevahelisel rajal ei paista lohud ja künkad paksu koheva valge vaiba alt välja. Autoga, isegi maasturiga oleks sellisel künklikul teerajal keeruline sõita. Riidu talu Orkaan tuhises aga ree ees paari meetri laiusel teelõigul nii, et lumejutt taga. Kord kaldus regi ühele, siis jälle teisele poole kreeni.

Kolmapäeva pärastlõunal pani Riidu talu peremees Jaagup Kallas lehemehegi ree peal proovile – puude oksad tahtsid mõnigi kord mütsi peast rebida, Orkaani spurtidele ja aeglasemale sõidule reageeris regi omal viisil. Kui olin end põlvili saanitekile kutsari kõrvale sättinud, tuli mehe küsitlemine sutsu paremini välja. Meremeeste terminit kasutades olid ree ahtris kohad sisse võtnud kaks daami – Riina ja Kristi. Suurrätikuisse mähituna tundsid nad end hobuveokil suurepäraselt.

Õnneks ei olnud “kuumaastikku” pikalt. Siledamal teel sörkis Orkaan ree ees parajas tempos ja nii sujus reisiseltskonnal juttki ladusamalt.
“Ega talvekülma ja paksu lumega maal midagi erilist teha ole. Hobused aga süüa tahavad ja mõtlesingi, et las teenivad oma ninaesise ise välja. Nii ma siis hakkasingi huvilistele ree- ja saanisõidu teenust pakkuma,” tegi talunik Jaagup jutuotsa lahti.

Sellisel viisil talve nautijaid pole palju olnud. Ei saagi olla, kuna Jaagup Kallas andis alles eelmisel nädalal oma ettevõtmisest interneti teel sõpradele ja tuttavatele teada. Õnneks soovijaid leidub ja talumehest hobusekasvataja on juba koostanud graafiku. Nädalavahetused tõotavad tulla pingelisemad. Siis on ju ka emadel ja isadel rohkem aega oma võsukeste jaoks. Lapsed saavad muinasjutulises metsas reega ringisõitmisest erilise naudingu.

Orkaaniga saab tiirutada umbes kahe- ja poolekilomeetrisel metsarajal. “Saab ka suuremaid ringe teha ja väiksemaidki. Metsas on hästi palju selliseid radu, valikuvõimalusi jagub,” andis Riidu talu peremees sõiduvõimalustest ülevaate.

Kuigi talu tallis on mitu hobust, on Orkaan neist ainus, keda võib aiste vahele rakendada. “Teised on rohkem sporthobused või siis noored. Orkaaniga me alles alustasime. Tema karjäär saanivedajana on üsna lühike. Toime tuleb ta aga väga hästi. Selle üle on mul ainult heameel,” märkis Kallas.

Nüüdsest on Jaagup Kallas pühendunud ainult oma talule. Hiljaaegu utsitas ta kehalise kasvatuse õpetajana Kärla kooli õpilasi spordiradadele. Koolipõlves ise kõvasti kergejõustikuga tegelenud (Kihelkonna koolipoisina maapõhikoolide parim viievõistleja suvemängudel) Jaagupil hakkas õpetajaametis aega talutööde jaoks nappima.

“Praegu saan tegeleda jälle oma asjadega. Treenin hobuseid ja pakun inimestele saani- või reesõitu. Suvel hakkab jällegi ratsutamises võistlushooaeg pihta,” rääkis õpetajaameti maha pannud talumees.
Neli suksut müttasid Karujärve tee äärses koplis lumes. Külmapügalaid näitas termomeeter kolmapäeva pärastlõunal Kärla mail 13–14 kraadi piires. Hobusekasvataja sõnul tema hoolealused külma ei karda. Öösel on nad tallis. Hommiku saabudes hakkavad aga õue tahtma.

Reesõidu kaasa teinud Kärla põhikooli õpetaja Riina Eller koos tütre Kristiga kiitsid Jaagup Kallase ettevõtlikkust. “Mõnus on. Sel talvel sain juba teist korda reel istuda,” ei varjanud õpetaja Riina reesõidust saadud head tuju. “Mina olen ka saaniga saanud sõita, aga reega oli ka äge. Jaagupil on see väga tore ettevõtmine. Loodame, et inimesed kasutavad seda võimalust. Tore on niimoodi talve nautida,” toonitas Kristi.

Leidliku sammu astus Jaagup onu soovitusel

Hiljuti kurtis Kihelkonna ettevõtja Maarika Toomel, et lähiümbruses pole kedagi, kes huvilistele saanisõitu teeks. Lõpuks leidis Maarika otsitava Leisist. Nüüd on aga kihelkondlastelgi saani- ja reesõitu pakkuv hobusemees lähemalt võtta.

Pärast reesõitu krõbedavõitu külmas istusime Riidu talu raudahjuga elutoas pika laua taha. “Oma talu õunad,” pakkus Jaagup kena väljanägemise ja maitsega puuvilju. “Oli hea õuna-aasta. Tegin kõvasti mahla ja osa jätsin talveks laua peale panekuks. Vitamiin külmal ajal omast käest võtta.”
Neli-viis aastat tagasi sai Jaagup Riidu talu omanikuks. See paik hakkas talle kohe meeldima.

Suure hurraaga peremees midagi ette ei võta. Põhimõtteliselt arendab ta oma talu pisitasa. Linnatuled pole Kihelkonnal sündinud ja kasvanud Jaagupit kunagi peibutanud. Just maal tunneb ta ennast elu keskel olevat.
Hobustega on Jaagup lapsepõlvest alates kokku kasvanud. Tema isa Aivar Kallas on kogenud hobusekasvataja. “Kui olin kümneaastane, ostis isa noore ruuna. Sellest ajast siiani olen hobustega tegelenud. Vahepeal olen üht-teist muudki püüdnud teha, aga ikka jõuan ringiga hobuste juurde tagasi,” rääkis ratsaspordis häid tulemusi saavutanud Jaagup.

Kodus on noorel talumehel ette näidata üsna palju karikaid ja teisi auhindu. Kahekümne viie aastasel noormehel optimismi jätkub ja vaatamata üldisele seisukohale, peab tema talupidamist perspektiivseks.
“Kui koolis õpetajaametit pidasin, siis ei jõudnud kodus eriti midagi teha. Nüüd saan end täielikult talutöödele pühendada. Olen võtnud eesmärgiks talu vaikselt edasi renoveerida ja hobustega tegeleda,” kinnitas Jaagup.
Teisisõnu võib Riidu talu ka hobusekasvatustaluks nimetada. Mingi muu alaga ei kavatse Jaagup tegelema hakata.

Pika laua taga õunu maitstes tuli välja, et Jaagupit torkis reesõiduga talveteenust pakkuma ka tema onu. “Olin ise kaua aega selle peale mõelnud. Viimase süsti andis mulle onu, kes ühel päeval helistas ja ütles, et ta tahab sõpradega sõitma tulla, mis see olgu, võta asi käsile. Nii ta läinud ongi. Rakendasin Orkaani ette ja ta on olnud üllatavalt tubli,” kiitis peremees oma suksut.

Riidu talu ratsaspordiväljakul käivad harjutamas nii ümbruskonna noored kui ka kaugemalt huvilised. Kogenud ratsutajana ei hoia Jaagup oma kogemusi ja teadmisi vaka all.
“Aeg-ajalt korraldame siin minu juures ka treeninglaagreid. Olen kutsunud mandriltki tuntud ratsasportlasi saarlasi juhendama,” teavitas Jaagup Kallas.

Ratsaspordi ühe eestvedajana kavatseb Riidu talu peremees tulevikus hea seista ka selle eest, et Lääne-Saaremaal üks korralik maneež rajada.
Praegu on 25-aastane talunik veel poissmees. Vanapoisiks ei kavatse Jaagup siiski jääda. Silmarõõm on hakkajal noormehel olemas. Nädalavahetustel saavad noored kokku. Millal pulmapidu tuleb, sellele ei osanud sarmikas talu- ja spordimees veel vastata.

Talunikuna pooldab Jaagup mahepõllumajandust, nagu ka tema isa Aivar Kallas. Riidu talu kuulubki mahetalude nimistusse. Ka hobusekasvataja saab mahetalunik olla. Tähtis on, et hobustele antav sööt oleks mahe, loodussõbralik. “Elu on näidanud, et seda saab nii teha,” kinnitas Kallas juunior.
Kaks aastat tagasi ehitas Jaagup Riidule uue talli. “See on külm tall, hästi õhurikas. Eriti hea on see neile hobustele, kes ei kannata umbseid ja kinniseid ruume,” ütles peremees.

Huvitav on ehk lehelugejaile teada anda sellestki, et Jaagup Kallas on Saaremaal ainuke hobuserautaja. “Olengi Saaremaal ainus hobuserautaja. Eks ma olen ise õppinud ja Eesti parimate seppade juures praktikal käinud. Ka eesleid olen käinud värkimas ehk nendre kapju lõikamas. Neidki on Saaremaal mitmes paigas,” ütles Jaagup.


Jaagup Kallas

Riidu talu peremees
Hobusekasvatus, sporthobuste treenimine

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 151 korda, sh täna 1)