Kolmsada apelsini kolme apelsini vastu

Kolmsada apelsini kolme apelsini vastu

PARIM KOGEMUS: Kuressaare ametikooli õpilased Birgit Uibo (vasakul) ja Teele Ülesoo hindasid Estonia teatris saadud kogemusi väga kasulikeks.
Foto: Erakogu

Eile õhtul esmakordselt rahvusooperis Estonia etendunud Sergei Prokofjevi ooperi “Armastus kolme apelsini vastu” lavastuse ettevalmistamisel lõid praktikantidena kaasa ka Kuressaare ametikooli dekoorieriala II kursuse õpilased Teele Ülesoo ja Birgit Uibo.

26. oktoobrist 15. jaanuarini kestnud praktika jooksul avanes neil Estonia teatri dekoratsiooniosakonnas võimalus kätt proovida nii dekoratsioonide kui ka lavabutafooria valmistamisel ning oma loomingulisust rakendada.

“Meil tuli poroloonikuubikutest välja lõigata sellised ümarad kerad, siis neid lihvida ja aerosooliga üle lasta. See oli päris tüütu, aga samas väga põnev,” iseloomustasid tüdrukud oma mitme nädala jooksul tehtud tööd eilse etenduse jaoks, lisades, et tulemus oli nagu päris apelsinid. Kui palju apelsine nad kokku valmis tegid, ei osanud tüdrukud küll täpselt öelda, arvates, et vahest nii kolmesaja ringis. Peale selle tegid nad eilse etenduse jaoks kohvri, kust osatäitjad välja ronivad.

Hästi palju oli nende sõnul kõigi nende tööde juures vaja täpsust. “Kõike tehakse väga täpselt. Teed kas või kolm korda uuesti, aga asi tuleb täpselt ära teha,” kirjeldasid neiud, kes tegid lisaks apelsinidele veel näiteks “Traviata” jaoks palme ja restaureerisid “Wallenbergi” jaoks rongiks tehtud õmblusmasinaid. “Copelia” lavastuse jaoks avanes neil võimalus teha maja ja opereti “Viini veri” jaoks valmistasid nad lühtreid.

Praktikal oldud ajaga jäid tüdrukud väga rahule. “See oli ülim, mida Eestis saab. Me nägime seal kõike seda lavatagust elu, kuidas lava üles pannakse jne,” kiitsid mõlemad. Teele sõnas, et kui ta kunagi saaks sellise töökoha, siis oleks see ta õnnehetk. “Kollektiiv võttis meid nii hästi vastu, nad hoidsid ja aitasid meid. Kindlasti läheksime uuesti sinna praktikale, kui vaid võimalus tuleks.”

Disaini juhtõpetaja Maila Juns-Veldre hindas õpilaste saadud kogemust väga positiivselt. “Meile on hästi oluline, et Eesti teatrid on võtnud ja võtavad praktikale meie kooli õpilasi,” lausus Juns-Veldre, lisades, et Estonias jäädi õpilaste praktikaaja tööga väga rahule.

Sergei Prokofjevi ooperi “Armastus kolme apelsini vastu” tõi Estonias lavale Dmitri Bertman Moskvast. Ooperi esiettekanne Eestis jõudis eile esmakordselt otseülekandes ka televaatajateni.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 164 korda, sh täna 1)