Nõukaaegse tehnikaga läbi ajav Muhu talunik pelgab laenuvõtmist (6)

Muhumaal Kallaste külas tegutsev loomapidaja Endel Saarkoppel pole 20 aasta talupidamise jooksul küsinud kordagi investeeringutoetust ega soetanud ühtegi lääne päritolu põllutööriista.

“Mis sa siin soetad, kui pole raha, need laenuasjad on ju hirmsad asjad,” ütles Veski talu peremees Endel Saarkoppel. Nähes, kuidas maksuamet laenudega kimpus olevaid talunikke pitsitab ja toetusi arestib, tunneb pankasid umbusaldav Saarkoppel praegu oma alalhoidlikkuse tõttu suurt kergendust.

Tehnika ja tööriistade viimase sõna poolest investeeringuid vältinud talumehe majapidamine mõistagi ei hiilga. Alustades lüpsimasinast ja lõpetades traktoritega on Veski talus kõik nõukaajast pärit. “Kui Piiri ühistu laiali läks, siis sai sealt osakute eest masina ja tööriistad. Hiljem ostsin ka ühe vana Vene traktori,” rääkis Saarkoppel. “Kokku on kolm traktorit, kõik vanad mahakantud asjad.”

Endel Saarkoppel kinnitas, et kuigi tehnika on vana, pole remonti palju vaja, põhiliselt vaid akud ja küünlad tahavad vahetamist.
Tulevikus Saarkoppel investeeringutoetuse taotlemist täielikult siiski ei välista, tema unistus on osta uhiuus niiduk, mille teenust ta praegu teenustööna sisse ostab.

Kallaste küla mereäärsetel karjamaadel majandava Saarkoppeli talus on kokku 29 looma, kellest seitse on lüpsilehmad ja ülejäänud lihaveised. Talul on kasutada 50 hektarit, sellest oma maad ligi 20 hektarit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 61 korda, sh täna 1)