Loomapidaja Aili Kurgpõld pelgab Sõrve sääre hääbumist (3)

Karjapidamise lõpetamisele mõtlev Sõrve talupidaja leiab, et iseseisvuse aeg on Sõrve sääre väljasuremist kiirendanud ja viimastel aastatel teedele pandud mustkate on lõpu ettekuulutaja.

“Vaid saed vinguvad ümberringi, metsad võetakse maha. See mõjub maainimesele väga raskelt, mul on juba selline tunne, et lihtsalt põgene siit Sõrvest,“ rääkis Kargi küla Heinamaa talu perenaine Aili Kurgpõld. Jõulude ja aastavahetuse paiku vahetpidamata üüranud saagide plärin kõlas taluniku kõrvadele kui Torgu valla lõppmäng. “Jumal on meid maha jätnud,” ütles Kurgpõld. “Nüüd enne surma saime veel asfalttee, aga siis ju pidigi maailmalõpp kätte jõudma, kui Sõrve must tee tuleb.”

Aili Kurgpõld rääkis, et tema 20-pealine kari on pärast piimaringi lõpetamist paar aastat tagasi kahanenud kümnepealiseks, kus põhiliselt noorloomad tapale saatmiseks. Kui tervis lubab, siis paar aastat ehk hoitakse loomi veel, aga üldine suund on hakata vanaduspõlve pidama. Külmalt kalkuleerides võinuks loomapidaja sõnul karjaga juba mõni aeg tagasi lõpparve teha, aga hing ei kannata loobumisvalu välja.

“Eluaeg olen ema ja ämma kõrvalt loomadega tegelenud ja sellepärast on loomapidamise lõpetamine hingele nii raske esialgu,” rääkis Kurgpõld. “Ja et see maaelu nii hirmsasti hääbub, siis tahaks näidata lihtsalt, et mõni loom ka siin kuskil Sõrvemaa peal veel on.”

Aili Kurgpõld rääkis, et koos temaga tegutseb Torgu vallas kokku vaid kolm loomapidajat ja suuri arenguplaane pole neist enam kellelgi. Pole ka uusi tulijaid, keda köidaks põllumehe amet, ehkki Sõrves võiks pidada loomi või kasvatada kas või juurvilju nagu seda Sõrve sovhoosis tehti. “Suvitaja või soomlane ju ei kasvata midagi, mõni isegi riidleb veel, kui karjamaal lehma näeb,” kurtis Kurgpõld. “Jätavad auto järel väravad lahti ja lehmad hulguvad, kus tahavad…”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 55 korda, sh täna 1)