Tänak võitis Võrumaal vaid 0,3 sekundiga (3)

Tänak võitis Võrumaal vaid 0,3 sekundiga

VÕIDUKAS ALGUS: Ott Tänak kihutamas Võru ralli võidu poole.
Foto: Pille Russi

Eesti autoralli meistri- ja karikavõistluste uus 6-etapiline hooaeg sai alguse Võrumaal, kus sõideti sarja ainus talvine osavõistlus. Võistluspäeva hommikul oli Võrus külma –30 kraadi, kuid sellele vaatamata asus starti ühtekokku 76 eestlaste ja külalisvõistlejate ekipaaži.

Veidi üle 14 km pikkuse avakatse läbisid vähima ajaga N-rühma Subaru Imprezal võistelnud Ott Tänak – Kuldar Sikk 2,4-sekundilise paremusega tiimikaaslaste Georg Grossi ja Kristo Kraagi ees. Saarlase kiire sõit WRC-autol võistelnud favoriite ei üllatanud. “Tegelikult see tõesti ei üllatanud mind, sest eelmisel aastal ta võitis kõik talveralli katsed. Ott on väga kiire,” märkis järgmisel kolmel katsel parima aja kirja saanud ja liidriks kerkinud Gross.

Nelja lühikese katse järel ehk viimase 30 km katse eel juhtisid rallit 8,3-sekundilise eduga Gross ja Kraag. Siis juhtus aga midagi uskumatut – nende Ford paiskus ninaga rajaäärsesse valli ja A-rühma autol sõitnud mehed kaotasid väärtuslikke sekundeid. ”Katse keskpaigas kitsa osa peale minnes läks pidurdusmaa pikaks, vajusime rattaga vasakusse valli kinni ja auto suri välja. Läks aega natuke, kuni sealt välja saime,” selgitas Gross.

Esimest korda koos rallil osalenud valitsev Eesti meister Ott Tänak ja Urmo Aava kaardilugejana tuntud Kuldar Sikk edestasid otsustaval katsel seniseid liidreid 8,6 sekundiga. Sellest piisas, et saavutada WRC-autol võistelnud tiimikaaslaste ees üldvõit 0,3-sekundilise paremusega.
Tänak ütles, et rallivõiduga sai hooajale tehtud ilus algus. ”See on hea algus hooajale. Tore, et suutsime Georgile terve ralli jooksul head konkurentsi pakkuda. Koostöö uue kaardilugejaga oli hea, ralli käigus tuli välja veel mõningaid asju, mida saab paremaks muuta. Teed olid head ja saime siit hea enesetunde, millega minna Rootsi MM-rallile,” kommenteeris võitja.

Absoluutarvestuse kolmas koht ja klassi N4 teine koht kuulus ekipaažile Egon Kaur – Erik Lepikson, kellel kogunes kaotust võitjale 56,2 sekundit. Absoluutarvestuse neljandal positsioonil lõpetasid ralli pärast ligi aastast võistluspausi taas rallil osalenud Margus Remmak ja Urmas Roosimaa.

Kaherattaveoliste autode masinaklassis käis pingeline võidusõit kuni lõpuni. Klassis A7 oli seis enne viimast katset ülipõnev, kuna Hondadel võistelnud Siim Plangi – Marek Sarapuu, Martin Kangur – Silver Kütt ja Kaspar Koitla – Andres Ots mahtusid kõik kahe sekundi sisse. Edu saatis sel korral Martin Kangurit, kel õnnestus konkurendid selja taha jätta. ”Viimasel katsel olime meie ilmselt need, kes suutsid kõige paremini ühildada kiire tempo ja kindluse,” märkis 17-aastane pärnakas.

Eesti meistrivõistluste A6 ja N3 ühisklassis olid kiireimad Citroënil sõitnud Kristen Kelement ja Timo Kasesalu. 10,7 sekundit kaotas neile koos Ott Tänaku varasema kaardilugeja Raigo Mõlderiga Renault Cliol võistelnud Oliver Ojaperv.
Rahvusliku ehk E-rühma ühises arvestuses olid kiireimad ralli üldarvestuse 25. kohal lõpetanud Einar Laipaik – Siimo Suvemaa autol BMW 3.
Võistkondlikus arvestuses saavutas Võru talverallil esikoha MM-Motorsport, kuhu kuulusid kõik üldarvestuse kolm paremat positsiooni hõivanud võistluspaari.

Võru ralli absoluutarvestuse esikümme:
1. Ott Tänak – Kuldar Sikk (Subaru Impreza WRX STI) 45:22,0
2. Georg Gross – Kristo Kraag (Ford Focus WRC) +0,3
3. Egon Kaur – Erik Lepikson (Subaru Impreza WRX STI) +56,2
4. Margus Remmak – Urmas Roosimaa (Mitsubishi Lancer Evo 9) +1:57,0
5. Raul Jeets – Andrus Toom (Mitsubishi Lancer Evo 9) +2:22,2
6. Ago Ahu – Konstantin Sorohov (Subaru Impreza WRX STI) +2:33,0
7. Aigar Pärs – Simo Koskinen (Subaru Impreza WRX STI) +2:47,5
8. Martin Kangur – Silver Kütt (Honda Civic Type-R) +3:15,9
9. Ramunas Capkauskas – Tomas Sipkauskas (Mitsubishi Lancer Evo 9) +3:24,9
10. Kaspar Koitla – Andres Ots (Honda Civic Type-R) +3:25,4

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)