Külm jätab puugid külmaks (3)

Vastupidiselt üldlevinud arvamusele, et praksuv pakane hävitab viimastel aastatel nii jõuliselt paljunenud ja üha enam inimesi nakatavad puugid, ei pruugi puukide arvukus oluliselt väheneda, ütleb keskkonnaameti looduskaitse bioloog Tõnu Talvi.

Talvi sõnul võib puuke vähemaks jääda vaid nende väga oluliste vaheperemeeste metskitsede hukkasaamise tõttu, kuid laias laastus peaks stabiilne külm ilm meeldima puukidele täpselt samamoodi nagu kõikidele elusorganismidele. “Talvituda on neil palju parem kui niiske, rõske ja kõikuva temperatuuriga,” märkis Talvi, kelle sõnul teavad põllumehedki, et näiteks odral on parem talvituda pikalt kestvate miinuskraadidega kui nullkraadi ümber kõikuva temperatuuri ja veega.

“Paks lumi tagab stabiilse temperatuuri,” ütles Talvi. Tema sõnul oskavad elusorganismid end talveks ette valmistada ja enne külma tulekut viivad ka puugid oma kehavedelikud miinimumini.
Ka Saaremaa ühisgümnaasiumi bioloogiaõpetaja Inge Vahter on sama meelt, et võimas lumekate lubab kõikvõimalikel putukatel ja mutukatel sambla sees ja puupragudes rahumeeli kevadet oodata.

“Kunagi tegi mul üks õpilane puukidest uurimistöö ja siis selgus, et meil ei ole nii külma talve olnudki, et teaks öelda, kuidas puugid miinuskraadidele vastu peavad,” rääkis Vahter, avaldades lootust, et ehk pakane siiski vähendab puukide arvukust veidikenegi. “Hukkuvad need, kes on jäänud külma kätte,” täpsustas ta.

Bioloogiaõpetaja sõnul tuleb aga kindlasti meeles pidada, et praegugi ei ole puugivaba aeg ning inimene võib ohtliku putuka külge saada näiteks heintest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 63 korda, sh täna 1)