Külm oo ja külma lubatse juure

Tali oo siis nüid omadega teise poolde jõudn. Ennevanaste üteldi, et kui Tõnissepäeva niipalju päe paistab, et miees soab obuse selga õpata, siis tulla ea voasta. Inimesed pidada terved seisma ja põlle aigusi taris karta.

Piiriall igatahes niipaljukse küll paistis. Map tia mis mujal olli. Nõnna et ähk läheb sie siaripp sedaviisi müööda, et muhulased ep soagid teist tundma.
Liival soab nüid suusata ja uisuta. Kõik latsid ja rajad oo sellejäuks valmis tehtud ja sisse sõedetud. Ja rahvast köie kohe palju. Küll nuoremaid, küll vanamaid. Küll päävavalges, küll pimekamakul.

Nõnna et kis põle viel neid talvemõnusid nautin, aage aga jalad kõhu alt välja ja muutkut minge. Ja siis seisvadkid inimesed terved ja põle aigusi karta. Äbeneda põle kellelgid taris. Mine tia, mitme voasta pärast jälle sõuke kena tali antasse. Koolilastelgid oo välja kuulutat nüid suusatamise ja uisutamise tunnid. Ja see oo ju ea, kui lapsed oma piasid värskes talveõhkus tuuluta soavad.

Mineva kessiku sai laulukoor koa seevoasta esimest korda kokku. Seltsis voadati vilmi jõulumoa näitemängist ja suvise laulupidu pilta. Üks laul õpiti ikka koa ää, mis see muedu kokku tullasse. Kevade oo ju moakonna laulupidu, selle taris ikka tuleb mõni asi juure õppe.
Muuseumis oo paergus kahe valitsuse vahe. Ja selle aa juhatab muuseumit Kalju Meelis, ähk siis pienema nimega Meelis Mereäär. Uus juhataja akate ammetisse esimesest küinlakuu päevast. Nõnna et kui teitel oo selle majaga taris asju aada, siis tiate, millal kellegagid reaki.

Liiva Suure kirgu sellepühabene teenistus peetse koolimajas. Piale teenistust arutatse koguduse sellevoasta rahaasju ja kui aega üle jäeb, siis kirgu arengukava koa. Ja selle päeva soab armulavale koa minna, sest Hannes Nelis, kis oo paergu Suure kirgu ooldajaõpetaja, tuleb ise seda jägama. Muedu loeb pühabeti jumalasõna sellest voastast Aare Luup, meite oma soare paiguldane mies. Ta oskab surt ead juttu aada.

Ja mis sii muud ikka tihasse. Naesed roosivad või kuduvad sukavarduid. Mehi ep aa paergu metsatüööle koa, enne kui põle seda va lund puude otsast alla kahutan. Taline aeg, külm oo ja külma lubatse aga kangeste juure anda. Äkist võtab nie va metslutsud ja tuhlimardikad koa ää. Soaks kahest suurest nuhtlusest lahti.

Paergu ehk oo rahval aega rohkem käe, nõnna et pange aga omad murdevõistluse jutud ja laulud kirja, oidke kindrud soojas ja olge munuksed.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)