Relvavennad pühendasid Kristjan Jalakale mälestustahvli

Relvavennad pühendasid Kristjan Jalakale mälestustahvli

KRISTJANI MÄLESTUSEKS: Võitluskaaslased avasid Afganistanis 15. detsembril hukkunud Kristjan Jalakale mälestustahvli.
Foto: Kaitsejõudude peastaap

Eesti jalaväekompanii Estcoy-9 võitlejad avasid Afganistanis Helmandi provintsi patrullbaasis XP-1 langenud allohvitserile nooremseersant Kristjan Jalakale pühendatud mälestustahvli.

“Kaasvõitlejad mäletavad nooremseersant Jalakat kui meest, kes oli tõeline juht, ei kaotanud pead ka kõige raskemas olukorras ning suutis olukorda kontrolli all hoida. Kahju on sellest, et tema kõige raskemal hetkel ei suutnud me teda kuidagi aidata,” ütles mälestustahvli avamise tseremoonial nooremseersant Rinaldo Hollat.

Mälestustahvli avamise ettepaneku tegid nooremseersant Jalaka rühmakaaslased, kes ka mälestustahvli valmistasid. Tahvli avamisest võtsid osa kontingendi ülem kolonelleitnant Kajari Klettenberg, jalaväekompanii Estcoy-9 ülem Sergei Guselnikov, Eesti ja Briti kaitseväelased. Estcoy-9 võitlejad lasid langenud nooremseersant Jalaka auks kolm aupauku.
Kaitsejõudude peastaabi pressijaoskonna ülema vanemleitnant Ingrid Mühlingi sõnul on langenud Eesti sõdurite mälestust ka varem jäädvustatud.
Nii sai esimese Eesti missioonil langenu Andres Nuiamäe nime Iraagis NATO baasis asuv jõusaal ning logistikakeskuses hukkunud Ivar Broki nime õppekeskus. “See ei ole kusagil seaduses kirjas, võitluskaaslased ise otsustavad, kuidas nad langenud kaaslase mälestust jäädvustavad, see on puhas nende oma initsiatiiv,” toonitas Mühling, kelle teada on tavaline, et langenud sõduri nimi antakse näiteks sööklale. “Ega seal missioonipiirkonnas ju palju teha ei saa,” lisas ta.

Kuressaarest pärit nooremseersant Kristjan Jalakas langes 15. detsembri varahommikul NATO operatsioonil Afganistanis lahinguülesandeid täites isevalmistatud lõhkekeha plahvatuses ning maeti 21. detsembril Kudjape kalmistule. Kristjan Jalakas oli esimene välismissioonil hukkunud saarlane.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 52 korda, sh täna 1)