Vastukaja: “Muhu valitsus rahvaga tülis” (11)

Oma Saar, 11. detsember

Sellest artiklist loetu põhjal saan aru, et see lugu teeb praegust vallavalitsust maha ja on kirjutatud Muhu rahva nimel. Kirja on pandud allasutuste juhtide ütlusi, kuid ega vaid vallast palka saavad töötajad ole Muhu rahvas.
Muhu rahvas on see, kes valis Peeter Laumi valda juhtima sellepärast, et ta lubas muutusi. Seda rahvas nüüd ootabki. Nii teenekat meest kui Peeter Laum annab otsida kogu maakonnast. Igal vallal oleks suur au, kui selline mees eesotsas oleks. Tema on Saare Paadi üles ehitanud nullist maailmatasemeni. Mina tema poolt ka hääletasin.

Olin eelmisel korral valitud Muhu valla volikogusse, aga mu närvid ei pidanud seal kaua vastu ja läksin ära. Põhjus oli selles, et kui tuli lugemisele valla eelarve, liitsin kokku allasutuste töötajate tööjõukulu ja leidsin, et pisut peale 50% vallaeelarve kuludest läheb sinna.

Kui ma selle küsimuse tõstatasin, siis tolleaegne rahanduskomisjoni esimees ütles, et tema pole otse niimoodi kokku liitnud. Tema esitas omakorda selle küsimuse pearaamatupidajale, kes vastas, et ta ei oska selle peale midagi öelda. Lõpuks tunnistas punastades, et see ongi väikeste valdade probleem. Juhtisin tähelepanu sellele, kui suured on teiste palgad võrreldes õpetajatega, kellel on väga pingeline töö.

Muhu muuseumis oli sel ajal 15–16 töötajat. Tõin näiteks Johannes Tõrsi, kes tegi ise muuseumi, kogus eksponaadid kokku ja töötab seal üksi. Võtab külalisi vastu, korraldab üritusi. Tema muuseum on hulga suurem kui Muhu oma. Muhu muuseumis on niipalju inimesi, et seal ei jätkugi kõigile tööd. Volikogus küsiti neile veel lisatasu ja minu küsimuse peale vastati, et lisatasu on vaja ekskursioonijuhtidele siis, kui neil parajasti ekskursioone ei ole ja nad peavad muid ülesandeid täitma. Ka Muhu põhikoolis oli 6 koristajat.

Mina olin siis ka ainuke, kes selle eelarve vastu hääletas. Volikogu esimees palus mul selgitada, miks ma vastu hääletasin, sest sellist asja polnud Muhus varem nähtud, et keegi vastu hääletab. Mina tulingi sellepeale volikogust ära, sest seal on kõik endise kolhoosikontori ametnikud, kes üksteist upitavad ja aitavad, kui keegi erasektoris ilma tööta jääb. Tänased probleemid said kõik alguse sellest, et hakati uurima ja analüüsima ja tahetakse muudatusi läbi viia.

Endel Korv

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 27 korda, sh täna 1)