Naiskodukaitse toob oma aastapäevaks lavale näitemängu (1)

Naiskodukaitse Saaremaa ringkond tähistab täna oma 84. aastapäeva. Sel puhul tuuakse lavale ringkonna esinaise ja Oma Saare ajakirjaniku Rita Loeli kirjutatud ja Vabadussõjast rääkiv näitemäng “Isamaa ilu hoieldes…”

Loel nentis, et sai idee näitemänguks organisatsiooni ajalugu uurides, sest kolmekümnendatel aastatel kanti Kaitseliidu pidudel tihti näitemänge ette. “Leidsin tolleaegsest ajakirjast Kaitse Kodu ühe lavatüki, kuid kuna seal olid osalisteks peamiselt sõdurid ja ohvitserid ehk siis mehed, mõtlesin, et naiskodukaitsjaid võiks etenduses rohkem olla,” rääkis Loel, lisades, et nii tuligi Artur Feldmanni kirjutatud näidendile pool juurde kirjutada.

Loelile teeb rõõmu, et lavatükis löövad kaasa ka kaitseliitlased, kaks noorkotkast ja üks kodutütargi. Nii on ettevõtmisest kujunenud kogu maleva ühine asi.
“Isamaa ilu hoieldes…” räägib Vabadussõjast ning sellest, kuidas üks tütarlaps läheb oma armsamaga sõtta kaasa. “Kaitseliitlaste-naiskodukaitsjate seas on väga häid näitlejaid,” on Loel kogenud kaks kuud väldanud proovide kestel.

“See on fantastiline, millise innuga on inimesed selles ettevõtmises osalenud,” ei olnud autor kiitusega kitsi. “Tegemist on patriootilise ja rahvusromantilise lavatükiga.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)