Seagripp jõudis Saaremaale (5)

Sellel nädalal diagnoositi kahel saarlasel uut tüüpi gripiviirus A(H1N1).

Tervisekaitsetalituse teatel on üks neist keskealine meesterahvas, kes oli Tallinna haiglas ravil muu haiguse tõttu ja seal tal seagripp ka avastati. Teine nakatunu on laps, kellele on diagnoosi pannud perearst, ja haige põeb hetkel kodus.

“Üldiselt ei ole aga viga,” kommenteeris haigestumiste alast hetkeolukorda Saaremaa ja Muhu koolides ja lasteaedades tervisekaitsetalituse inspektor Urve Raag, lisades, et kõik koolid töötavad.
Tervisekaitsetalitusel tuleb keskusele teatada koolidest, kus haigestumise protsent on suurem kui 30 ja reede pärastlõunaks Saare maakonnas selliseid koole või lasteasutusi ei olnud.

Vaid Kuressaare vanalinna kooli paaris klassis ja Orissaare gümnaasiumi 6. klassis oli haigestunuid 30–40%.
Väga tagasihoidlikult on sesoonne haiguspuhang puudutanud näiteks Salme, Lümanda ja Valjala kooli lapsi.
Haridusministeerium ja tervisekaitseinspektsioon on seoses uue gripiviiruse A(H1N1) levikuga saatnud lasteasutustele ja koolidele juhised, kuidas haigust ennetada. Selles on muuseas soovitatud pesta ukselinke ja koolilaudu iga päev desinfitseerivate vahenditega.

Muhu põhikooli direktori Senta Roomi sõnul pole selles kirjas midagi uut, vahest käivad nüüd koristajad koolimajas senisest tihedamini lapiga ringi. “Seda peab ju tegema ilma gripita ka. Aga oleme nüüd siiski palunud lastel kaasa võtta oma isiklikud käterätikud, ventileerime ruume jne, jne…”

Kuressaare 7. lasteaia juhataja Helle Karu ütles, et linnaarst tõi neile terve kanistritäie käte desinfitseerimisvahendit. “Arvestame sellega, et oht on olemas, aga paanikaks pole põhjust. Meil käivad lapsed kenasti kohal.”
Urve Raagi sõnul teevad tervisekaitsetalituse inspektorid praegusel viirusnakkuste perioodil lasteasutustesse tihedasti kontrollreide.

“Ja asi on paranenud. Kui varem vabandati end sellega välja, et ei ole raha, siis nüüd on raha siiski leitud,” nentis Raag. Ta lisas end uskuvat, et viiruse A(H1N1) vaktsiin jõuab Eestisse hiljemalt 14. detsembril, nagu on lubatud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 24 korda, sh täna 1)