Tornimäel oli Edgar Valteri mälestuspäev

Sellel sügisel oleks tuntud kunstnik ja lasteraamatute autor Edgar Valter saanud 80 aastat vanaks. 30. novembril korraldas Tornimäe raamatukogu sel puhul koos Tornimäe kooli algklasside õpilastega rahvamajas Edgar Valteri mälestuspäeva.

Saalis olid välja pandud Edgar Valteri loodud lasteraamatud ja ka tema illustreeritud raamatud.
Selle loo autor andis ülevaate Edgar Valteri elust ja loomingust, tema tohutust tungist juba lapsena joonistada. Tuntuks sai Edgar Valter karikaturisti ja raamatute illustraatorina. Vabakutselise kunstnikuna illustreeris ta umbes 250 raamatut, enamik neist lasteraamatud. Tema karikatuure on avaldanud paljud ajakirjad ja ajalehed.

Olles sündinud ja kasvanud küll Tallinnas linnapoisina, oli tal eriline anne mõista loodust ja seda edasi anda. Oma elu viimase veerandi elas Edgar Valter looduses metsade keskel, kus ta hakkas ka lastele kirjutama raamatuid, mis peagi said suure tunnustuse osaliseks. 1994. aastal ilmus “Pokuraamat”, mille kirjaniku- ja kunstnikutöö tunnistasid lapsed Nukitsa konkursil I koha vääriliseks. Järjena ilmusid veel “Pokuaabits” ja “Pokulood”.
Nüüd on sinna metsade keskele Valteri teoste põhjal rajatud Pokumaa.
Juba sügisel toimus kirjaniku imeilusate lasteraamatute tutvustus ja õpilased hakkasid valmistuma kirjaniku mälestuspäevaks.
Muusikaõpetaja Piret Laagi juhendamisel õpiti selgeks Edgar Valterile pühendatud laul, mille esitasid V klassi tüdrukud.
I klassi õpilased korraldasid koos klassijuhataja Anneli Leisiga Edgar Valteri raamatu “Kuidas õppida vaatama?” põhjal matka loodusesse, kust võtsid kaasa puuoksi, sammalt ja kivi, mida nad siis nüüd tutvustasid, rääkides, mida huvitavat nad kaasavõetus näevad.

II ja III klassi õpilased koos klassijuhataja Külli Reinartiga valisid kirjaniku lasteraamatute hulgast igaüks ühe ja valmistusid ilmekaks ettelugemiseks, mida hindas žürii. Arvesse võeti esinemisjulgust, ilmekust, teksti mõistmist. Parimateks osutusid Martin Rei, Kristina Rannaäär ja Kai Reinart. Žüriil oli väga raske hinnata, kuna kõik õpilased olid hästi ette valmistunud ja tase oli ühtlane.

Põhiline oli ikkagi see, et kõik õpilased tutvusid Edgar Valteri loominguga, õppides tundma tema loodud raamatuid.

Anu Urmet
Tornimäe raamatukogu juhataja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)