Maakonnamuuseumide saatus läks ministri kätesse

Maakondades asuvate riigimuuseumide juhid tegid pöördumise riigi “kõige kõrgematele”, protesteerides kultuuriministeeriumis kavandatava liitmuuseumi loomise vastu.

Eile koos olnud liitmuuseumi loomist ette valmistav ekspertkomisjon, kuhu kuuluvad ka maakondlike muuseumide juhid, läks laiali, kuna Saaremaa muuseumi direktori Endel Püüa sõnul ei suudetud leida konsensust.
“Komisjoni seisukohad jõuavad minister Laine Jänese lauale ning 1. detsembriks peab tema tegema otsuse,” ütles Püüa.

Pöördumises presidendi, riigikogu esimehe, peaministri, riigikogu kultuurikomisjoni ja riigikogu fraktsioonide poole nendivad maakondade muuseumide juhid, et muuseumide reformi püütakse läbi viia niisuguse survemeetodite ja kiirusega, mis on kummastavad ega sobi kokku demokraatia põhimõtetega.

“Muuseumide juhid tunnetavad selget survet reform iga hinna eest läbi viia, lisandunud on otseseid ähvardusi,” kirjutavad muuseumide juhid, lisades, et välja on selgitamata muuseumide tegelikud probleemid ja vajadused.
Muuseumide juhid on nördinud, et kui ühelt poolt räägitakse rahalisest kokkuhoiust, siis on kultuuriministeeriumi ametnikud praegu korduvalt rõhutanud, et rahaline kokkuhoid ei ole eesmärk, koondamisi maakondades ei tule ning muuseumide juhid jäävad kõik edasi ametisse.

Reformiga kaasneb hoopis keskuses mitmete valdkondade direktorite ametikohtade ja üldosakonna loomine ning ka ekspertkomisjonil puudus ülevaade, mis peadirektoraadi käivitamine ja hilisem ülalpidamine maksma võiks minna ja kust leitakse selleks raha.

Muuseumide direktorid kahtlustavad, kas uus juhtorgan ei hakka mitte elama nende arvelt, st sisulise töö arvelt.
Püüa sõnul peaks liitmuuseumi “ärategemiseni” kultuuriministeeriumi kavade kohaselt jõutama tuleva aasta maist juulini, enne seda tuleks muuta muuseumiseadust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)